Innovator Skåne, Region Skånes bolag för kommersialisering av innovationer från verksamheten, har de senaste åren satsat ordentligt på att göra sig känt på sjukhus och regionförvaltningar. Det har gett effekt. Hittills i år har Innovator fått in 59 idéer från regionanställda. Det kan jämföras med startåret 2009, då bolaget fick in 35 idéer totalt.
Innovators affärsutvecklare Jonas Jönsson tror att idéflödet fortsätter öka.
— I dagsläget hinner vi med, men om det kommer in betydligt fler bra idéer i framtiden kanske vi får sätta vissa med potential på en väntelista, säger han.
Flest idéer kommer från regionens sjuksköterskor, 2010 stod de för en tredjedel av bidragen. På andra plats kom läkarna, men det kommer även in förslag från bland annat IT-personal. Innovator Skåne utvärderar idéerna och väljer vilka som ska gå vidare i en kommersialiseringsprocess.
20 projekt har hittills kommit så långt, däribland en kokbok för diabetiker, ett separationssystem för cell- och bakteriekulturer och ett slags stödben som gör det lättare att fästa upp tunga föremål på väggar. Slutmålet är utlicensiering till något företag.
30 procent av eventuella licensintäkter går till den ursprungliga idégivaren, resten till Innovator Skåne, som återinvesterar det i andra projekt. Hittills har fem licensavtal skrivits, senast ett med Munkeby Development. Bolaget ska utveckla ett IT-stöd för patienter med blödarsjuka, uppfunnet av läkaren Erik Berntorp och sjuksköterskan Karin Lindvall.
Innovator Skåne har fyra anställda och en årsbudget på cirka fem miljoner kronor. Merparten står Region Skåne för men verksamheten har även fått ett bidrag på sju miljoner kronor från Vinnova inom Innovationsslussar inom hälso- och sjukvården, då även fem andra landsting fick finansiering.
Lisa Kirsebom