söndag 29 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Industrimiljoner till Lund för snålare bensinmotorer

Trots dagens fokus på el- och hybridbilar har den klassiska fossilbränslemotorn långt ifrån spelat ut sin roll. Forskningscentret KCFP vid Lunds tekniska högskola har just fått 89 miljoner kronor i anslag för sin forskning kring bränslesnålare bensin- och dieselmotorer. Bland bidragsgivarna finns industrijättar som Volvo, Scania och Toyota. 

Pengarna kommer två veckor efter att Energimyndigheten gett 60 miljoner kronor till det närbesläktade forskningscentret Cecost, Center for Combustion Science and Technology, även det vid LTH.

KCFP, Kompetenscentrum för förbränningsprocesser, har funnits sedan mitten av 1990-talet och omfattar i dag närmare 20 forskare. Vid centret vidareutvecklas tekniken bakom de diesel- och bensinmotorer som driver 95 procent av Sveriges bilar. Fokus ligger främst på att utveckla motorer som fungerar vid lägre förbränningstemperaturer än dagens 3.000 grader för att minska mängden giftiga kväveoxider. Därmed hoppas forskarna få fram motorer med högre verkningsgrad utan att utsläppen av skadliga partiklar ökar.

— En bensinmotor har i dag en verkningsgrad på cirka 35 procent, en dieselmotor 40-45 procent. Vårt långsiktiga mål är en motor med 60 procents verkningsgrad, säger Bengt Johansson, professor vid institutionen för energivetenskaper och föreståndare för KCFP.

Den framtidsvisionen har väckt intresse från fordonsindustrin. Av de 89 miljonerna kommer en tredjedel från Energimyndigheten, en tredjedel från universitetet centralt och resten från centrets industripartner, däribland Volvo Cars, Saab Automobile, Scania, Toyota och Caterpillar.

Fram till 2013 ska pengarna räcka, vid det laget hoppas Bengt Johansson ha tagit fram en prototypmotor med minst 50 procents verkningsgrad.

Utöver att fila på olika bränsleblandningar och designen av interna motordelar tittar forskarna bland annat på vad som händer kemiskt under själva förbränningen. Här används specialmotorer som delvis är byggda av glas för att vara genomskinliga och ett laserverktyg utvecklat vid Cecost.

Erik Olausson

Trots dagens fokus på el- och hybridbilar har den klassiska fossilbränslemotorn långt ifrån spelat ut sin roll. Forskningscentret KCFP vid Lunds tekniska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Nya spelutvecklare i hamn

    Nu är det klart vilka spelutvecklingsföretag som kommer att delta i Haven, startprogrammet som körs av Game Habitat och Minc.


  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Starkt Beijer Ref trots kyliga tider

    Värme- och kylgrossisten Beijer Ref visar en stark tillväxt i både omsättning och resultat för det första kvartalet 2025. Aktien sticker på börsen efter torsdagens rapport.