fredag 18 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Dansk miljöteknikkarta blir nordisk

Det danska miljöinitiativet EnergyMap.dk lanserades så sent som i våras. Nu utvidgas det till att täcka hela Norden.

EnergyMap är en Google Earth-baserad webbportal som ska fungera som en ingång till danskt kunnande inom energi- och miljöteknik. Sajten riktar sig mot bolag, offentliga institutioner och forskningsmiljöer som vill visa upp produkter och teknologier inom cleantech-området. Projektet drogs igång som ett initiativ inför klimattoppmötet i Köpenhamn i december.

— Öresundsregionen kommer bli stärkt av att gröna lösningar visas upp. Men inte bara regionen utan hela Norden har nytta av att tekniken samlas på ett ställe. En gemensam nordisk EnergyMap får också mycket större genomslagskraft på globala marknader, säger projektledaren Hanne Roulund.

Än kan hon inte säga när den nordiska versionen lanseras. Men Öresundsregionen kan få en framträdande roll, menar Hanne Roulund.

— Om någon region får en föregångsroll i förhållanden till andra hänger bland annat ihop med hur mycket resurser regionerna är villiga att lägga på att skaffa fram information till portalen, säger hon.

Bakom EnergyMap står miljöinriktade Klimakonsortiet, som är ett offentligt-privat partnerskap grundat av bland andra Fonden til Markedsføring af Danmark, Dansk Industri, Dansk Byggeri, Dansk Energi, Landbrugsraadet och vindkraftproducenternas branschorganisation Vindmølleindustrien.

Klik her for at se dansk version av artikeln

Keld Broksø

Det danska miljöinitiativet EnergyMap.dk lanserades så sent som i våras. Nu utvidgas det till att täcka hela Norden. EnergyMap är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.