torsdag 25 april 2024

inloggad som

Dansk miljöteknikkarta blir nordisk

Det danska miljöinitiativet EnergyMap.dk lanserades så sent som i våras. Nu utvidgas det till att täcka hela Norden.

EnergyMap är en Google Earth-baserad webbportal som ska fungera som en ingång till danskt kunnande inom energi- och miljöteknik. Sajten riktar sig mot bolag, offentliga institutioner och forskningsmiljöer som vill visa upp produkter och teknologier inom cleantech-området. Projektet drogs igång som ett initiativ inför klimattoppmötet i Köpenhamn i december.

— Öresundsregionen kommer bli stärkt av att gröna lösningar visas upp. Men inte bara regionen utan hela Norden har nytta av att tekniken samlas på ett ställe. En gemensam nordisk EnergyMap får också mycket större genomslagskraft på globala marknader, säger projektledaren Hanne Roulund.

Än kan hon inte säga när den nordiska versionen lanseras. Men Öresundsregionen kan få en framträdande roll, menar Hanne Roulund.

— Om någon region får en föregångsroll i förhållanden till andra hänger bland annat ihop med hur mycket resurser regionerna är villiga att lägga på att skaffa fram information till portalen, säger hon.

Bakom EnergyMap står miljöinriktade Klimakonsortiet, som är ett offentligt-privat partnerskap grundat av bland andra Fonden til Markedsføring af Danmark, Dansk Industri, Dansk Byggeri, Dansk Energi, Landbrugsraadet och vindkraftproducenternas branschorganisation Vindmølleindustrien.

Klik her for at se dansk version av artikeln

Keld Broksø

Det danska miljöinitiativet EnergyMap.dk lanserades så sent som i våras. Nu utvidgas det till att täcka hela Norden. EnergyMap är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.