fredag 22 november 2024

inloggad som

Gaia Solars jätteprojekt ska bli blickfång för FN-toppar

|  
|  

Det danska solcellsbolaget Gaia Solar i Avedøre söder om Köpenhamn planerar en massiv marknadsföringskampanj fram till klimattoppmötet i december. Som referens har bolaget Skandinaviens hittills största solcellsanläggning som håller på att installeras på nybyggda hotellkomplexet Copenhagen Towers i Ørestad.

Bolaget arbetar hårt för att bli färdiga med det nya landmärket bredvid Ferrings hus i Ørestad innan månaden är slut, uppger bolagets VD Michael Stadi till Rapidus. Fram till klimattoppmötet kommer det nämligen vara extra stort fokus på dansk miljöteknik.

Totalt 2.400 kvadratmeter solceller på Copenhagen Towers fasad beräknas ge närmare 170.000 kWh per år. Med den nya anläggningen som referensprojekt har Gaia utökat personalstyrkan med fyra personer till totalt 16 anställda för att kunna bearbeta internationella kontakter bland industripartner, kunder och leverantörer. Kontakter som också använder toppmötet för att fokusera på miljöteknik.

— Solcellsanläggningen på Copenhagen Towers är utan jämförelse det största projekt vi genomfört, säger Michael Stadi.

Samtidigt är Gaia på väg att koppla in ytterligare en stor solcellsanläggning lagom till klimattoppmötet, i det fallet på hörapparatstillverkaren Widex nya huvudkontor på Nordsjälland.

Gaia Solar har tidigare fått pris för sina solceller på Ekologihuset vid Lunds universitet. Med 767 kvadratmeter och en produktionskapacitet på 70.000 kWh per år var solcellsanläggningen en av Nordens största då den invigdes förra året. Men enligt Michael Stadi har den svenska marknaden lite gått i stå jämfört med den danska.

Keld Broksø

Det danska solcellsbolaget Gaia Solar i Avedøre söder om Köpenhamn planerar en massiv marknadsföringskampanj fram till klimattoppmötet i december. Som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.