torsdag 5 september 2024

inloggad som

Skånsk ekonomi i botten

|  
|  

Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

Konjunkturavmattningen har satt djupa avtryck i den skånska ekonomin och det är en mörk bild som målas upp i vårens utgåva “Skånsk konjunktur 2024” som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet.

– Utvecklingen har gått åt fel håll inom vissa områden. Det som sticker ut mest är den väldigt kraftiga inbromsningen i bostadsbyggandet. Inte sedan under finanskrisen 2009 har det påbörjats så få bostadsbyggen i Skåne, bland annat på grund av ökade byggkostnader och högre räntor. Inbromsningen på byggsidan är tuff, den drar med sig många andra branscher som är beroende av att det byggs, säger Sparbanken Skånes chef Björn Ovander.

Björn Ovander, bankchef Sparbanken Skåne

Även tillverkningsindustrin i Skåne har tappat gentemot övriga landet och Skåne har ingen dominerande exportindustri som har kunnat dra nytta av den svaga svenska kronan. Totalt minskade det skånska näringslivets omsättning med nästan 20 miljarder kronor förra året, eller 1,4 procent, mätt i fasta priser. Det är betydligt mer än i övriga storstadslän, och något mer än i landet som helhet.

– Skåne halkar efter och det vi ser är att jobbtillväxten i näringslivet enbart sker i Malmö och Lund. Det är en styrka för Skåne att de båda städerna förmår skapa så många nya jobb. Samtidigt är den en utmaning för övriga Skåne och kollektivtrafiken som ska hjälpa till att få arbetskraften att i högre utsträckning passera kommungränserna på väg mot de nya jobben, säger Björn Ovander.

Samtidigt ligger bolagskonkurserna på historiska nivåer. Enligt en färsk rapport från Syna ökade konkurserna i Skåne under april med 84 procent, till 125 stycken, jämfört med samma månad i fjol. Förra året ökade konkurserna med 27 procent med 1.205 registrerade konkurser i Skåne.

– Det är det högsta antalet sedan 1997. Det man dock ska komma ihåg är att ökningen främst kommer från soloföretag, säger Björn Ovander.

Drygt 2.600 anställda drabbades av förra årets konkurser, vilket är betydligt fler än året innan då 1.750 anställda berördes.

Men det finns ljusglimtar i det ekonomiska mörkret. Det kan vi bland annat tacka våra danska grannar för. På andra sidan Öresund växer den danska ekonomin, till stor del tack vare en framgångsrik läkemedelsindustri och inte minst läkemedelsgiganten Novo Nordisk, som investerar tvåsiffriga miljardbelopp för att bygga sina danska produktionsanläggningar. Med en svag svensk krona har Skåne blivit ett shopping- och övernattningsparadis främst för köpstarka danskar, men även för andra utländska turister. Och det finns fler ljusglimtar.

– Vi har fått en viktig signal om att Riksbanken är beredd att börja lätta på penningpolitiken. Mycket pekar på att vi står på botten av konjunkturcykeln och hur snabbt vändningen nu kan komma beror till stor del på takten i framtida räntesänkningar. Det finns indikationer på att vi under 2025 kommer tillbaka till något bättre tillväxtnivåer. För både privatpersoner och företag kommer den ekonomiska situationen att kunna stärkas. Det finns skäl för optimism, men det kan ta tid innan det märks i plånboken, säger Björn Ovander.

Martin Linderoth

Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Beijer Ref steg på rapport

    Beijer Ref var utropstecknet i dagens flod av skånska kvartalsrapporter, som även innehöll Sparbanken Skåne och Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Orosmolnen tätnar för skånskt näringsliv

    Sparbanken Skånes chef Björn Ovander kallar konjunkturläget i Skåne för illavarslande. Konkurserna ökar och nyföretagandet har i år minskat till den lägsta halvårssiffran sedan 2009.

  • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

  • Långt kvar för byggsektorn i klimatpåverkan

    Sedan 2008 har utsläppen från uppvärmning av fastigheter minskat, men nyproduktioner släpar rejält efter i klimatarbetet.

  • Ny rapport: Antalet Malmöbolag ökar 

    Antalet företag ökar. Även antalet anställda i bolagen har blivit fler. Det visar en färsk rapport som Malmö Stad har tagit fram.

  • Fyndläge i konkursbon

    Under juli försattes 48 procent fler skånska bolag i konkurs jämfört med samma månad i fjol. För rätt köpare går det att fynda teknik och IP-rättigheter.

  • Rapporter vecka 30

    Oatlys rapport blev en grötig besvikelse, medan Mildef defilerar.