lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Primozone dubblar omsättningen och lanserar ny produktserie

|  ,
|  

Förra veckan lanserade miljöteknikbolaget Primozone en ny avloppsreningsproduktserie i USA, storleksanpassad för mellanstora fabriker. Årets omsättning landar på runt 120 miljoner kronor, en fördubbling jämfört med förra året, uppger bolagets vd Ola Olsson till Rapidus.

Primozones vanligaste produkt riktar sig mot stora kommunala vatten- eller avloppsreningsanläggningar. Den nya produkten är betydligt mindre men har samma byggstenar och fungerar enligt samma princip. Själva reningen sker med hjälp av ozon som genereras på plats från syre i luften eller syrgastank.

– Konkurrerande produkter som bygger på ozonrening väger ett kvarts ton och är stora som kylskåp. Vår nya produkt väger 55 kg, är liten som en mikrovågsugn och kan därmed installeras snabbt och enkelt. Med denna hoppas vi nå en kundkategori som det finns riktigt många av i exempelvis USA och som våra andra enheter antingen är för små eller för stora för, säger Ola Olsson.

De nya kunderna ska finnas inom all tillverkande industri som önskar att ersätta kemikalierna i avloppsreningen med ozon, exempelvis hos tillverkare av solpaneler, elektronik samt konfektionsindustrin.

– Industrikunder är mer snabbfotade när det gäller att ta beslut än kommunala och statliga kunder hos vilka upphandlingsförfaranden är vanliga, säger Ola Olsson.

Primozone är baserat i Löddeköpinge, har runt 30 anställda och är sedan 2003 helägt av norska rederikoncernen Westfal-Larsen. Förra året landade omsättningen på 62 miljoner kronor med röda resultatsiffror. Majoriteten av Primozones sålda ozongeneratorer används för rening av dricksvatten och avloppsvatten. Bolagets största marknader är USA och Sydkorea, men den europeiska försäljningen ökar.

Elisabet Ottosson

Förra veckan lanserade miljöteknikbolaget Primozone en ny avloppsreningsproduktserie i USA, storleksanpassad för mellanstora fabriker. Årets omsättning landar på runt 120 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.