måndag 26 februari 2024

inloggad som

Primozone dubblar omsättningen och lanserar ny produktserie

|  ,
|  

Förra veckan lanserade miljöteknikbolaget Primozone en ny avloppsreningsproduktserie i USA, storleksanpassad för mellanstora fabriker. Årets omsättning landar på runt 120 miljoner kronor, en fördubbling jämfört med förra året, uppger bolagets vd Ola Olsson till Rapidus.

Primozones vanligaste produkt riktar sig mot stora kommunala vatten- eller avloppsreningsanläggningar. Den nya produkten är betydligt mindre men har samma byggstenar och fungerar enligt samma princip. Själva reningen sker med hjälp av ozon som genereras på plats från syre i luften eller syrgastank.

– Konkurrerande produkter som bygger på ozonrening väger ett kvarts ton och är stora som kylskåp. Vår nya produkt väger 55 kg, är liten som en mikrovågsugn och kan därmed installeras snabbt och enkelt. Med denna hoppas vi nå en kundkategori som det finns riktigt många av i exempelvis USA och som våra andra enheter antingen är för små eller för stora för, säger Ola Olsson.

De nya kunderna ska finnas inom all tillverkande industri som önskar att ersätta kemikalierna i avloppsreningen med ozon, exempelvis hos tillverkare av solpaneler, elektronik samt konfektionsindustrin.

– Industrikunder är mer snabbfotade när det gäller att ta beslut än kommunala och statliga kunder hos vilka upphandlingsförfaranden är vanliga, säger Ola Olsson.

Primozone är baserat i Löddeköpinge, har runt 30 anställda och är sedan 2003 helägt av norska rederikoncernen Westfal-Larsen. Förra året landade omsättningen på 62 miljoner kronor med röda resultatsiffror. Majoriteten av Primozones sålda ozongeneratorer används för rening av dricksvatten och avloppsvatten. Bolagets största marknader är USA och Sydkorea, men den europeiska försäljningen ökar.

Elisabet Ottosson

Förra veckan lanserade miljöteknikbolaget Primozone en ny avloppsreningsproduktserie i USA, storleksanpassad för mellanstora fabriker. Årets omsättning landar på runt 120 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.