söndag 24 november 2024

inloggad som

Efter Mistbase-köpet: ARM ska nyanställa 40 i Lund

ARM har redan 120 anställda i Lund och får med Mistbase-köpet ytterligare ett 20-tal i en ny, separat utvecklingsavdelning. Men det är bara början, uppger hårdvarujättens Lundachef Olof Dellien i en intervju med Rapidus.

I går bekräftade ARM officiellt den affär som Rapidus kunde avslöja redan i måndags. Utöver Lundabolaget Mistbase köper den brittiska koncernen även London-baserade NextG-Com, inriktat på mjukvara för radiokommunikation enligt den nya standarden Narrow Band IoT. Affärerna kompletterar varandra då Mistbase varit fokuserat på hårdvara och maskinnära mjukvara för samma standard.

– ARM har stora ambitioner inom Internet of Things. För ett par år sedan köpte vi företag inom bluetooth och wifi, nu kan vi utvidga även till denna nya typ av trådlös kommunikation, säger Olof Dellien till Rapidus.

Han chefar över ARM:s existerande Lundaenhet, som är inriktad på utveckling av grafik- och videoprocessorer. Verksamheten har successivt växt till att sysselsätta 120 anställda och är i färd med att ta över ytterligare ett våningsplan i fastigheten på Ideonområdet. Med köpet av Mistbase lägger ARM grunden till en ny, separat utvecklingsenhet i Lund. Med i affären följer runt 25 anställda, konsulter och examensarbetare.

– ARM har expanderat i Lund sedan jag började här, men nu accelererar vi och har lagt en aggressiv tillväxtplan för i år och nästa år. Vi kommer nog växa med 40 personer under 2017, utöver den personal som tillkommer med köpet av Mistbase, säger Olof Dellien.

Därmed kommer Lund bli en av ARM:s största utvecklingssajter utanför huvudkontoret i Cambridge i England. Totalt har ARM knappt 4.600 anställda världen över.

Historiskt har ARM främst utvecklat strömsnåla processorer, som i sin tur tillverkas på licens av spelare som Samsung och Apple. Enligt ARM:s egna siffror har 90 procent av de mobiler, läsplattor och laptopdatorer som säljs i dag inbyggd teknik som licensierats från ARM. På senare år har koncernen även börjat göra inbrytningar inom andra fält som drönare, wearables, uppkopplade komponenter i bilar och VR-glasögon.

Mistbase grundades 2015 av vd:n Michal Stala och operative chefen Magnus Midholt. Duon var huvudägare vid försäljningen till ARM och kommer arbeta kvar i verksamheten i liknande roller under ARM:s paraply.

Bland övriga delägare som nu sålt sin andelar finns LU Holding, Mincs tidigare vd Mårten Öbrink, affärsänglarna Anders Berglund och Andy Ketskes samt Johan Qviberg via bolaget Quinary.

Erik Olausson

ARM har redan 120 anställda i Lund och får med Mistbase-köpet ytterligare ett 20-tal i en ny, separat utvecklingsavdelning. Men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.