onsdag 22 maj 2024

inloggad som

Efter Mistbase-köpet: ARM ska nyanställa 40 i Lund

ARM har redan 120 anställda i Lund och får med Mistbase-köpet ytterligare ett 20-tal i en ny, separat utvecklingsavdelning. Men det är bara början, uppger hårdvarujättens Lundachef Olof Dellien i en intervju med Rapidus.

I går bekräftade ARM officiellt den affär som Rapidus kunde avslöja redan i måndags. Utöver Lundabolaget Mistbase köper den brittiska koncernen även London-baserade NextG-Com, inriktat på mjukvara för radiokommunikation enligt den nya standarden Narrow Band IoT. Affärerna kompletterar varandra då Mistbase varit fokuserat på hårdvara och maskinnära mjukvara för samma standard.

– ARM har stora ambitioner inom Internet of Things. För ett par år sedan köpte vi företag inom bluetooth och wifi, nu kan vi utvidga även till denna nya typ av trådlös kommunikation, säger Olof Dellien till Rapidus.

Han chefar över ARM:s existerande Lundaenhet, som är inriktad på utveckling av grafik- och videoprocessorer. Verksamheten har successivt växt till att sysselsätta 120 anställda och är i färd med att ta över ytterligare ett våningsplan i fastigheten på Ideonområdet. Med köpet av Mistbase lägger ARM grunden till en ny, separat utvecklingsenhet i Lund. Med i affären följer runt 25 anställda, konsulter och examensarbetare.

– ARM har expanderat i Lund sedan jag började här, men nu accelererar vi och har lagt en aggressiv tillväxtplan för i år och nästa år. Vi kommer nog växa med 40 personer under 2017, utöver den personal som tillkommer med köpet av Mistbase, säger Olof Dellien.

Därmed kommer Lund bli en av ARM:s största utvecklingssajter utanför huvudkontoret i Cambridge i England. Totalt har ARM knappt 4.600 anställda världen över.

Historiskt har ARM främst utvecklat strömsnåla processorer, som i sin tur tillverkas på licens av spelare som Samsung och Apple. Enligt ARM:s egna siffror har 90 procent av de mobiler, läsplattor och laptopdatorer som säljs i dag inbyggd teknik som licensierats från ARM. På senare år har koncernen även börjat göra inbrytningar inom andra fält som drönare, wearables, uppkopplade komponenter i bilar och VR-glasögon.

Mistbase grundades 2015 av vd:n Michal Stala och operative chefen Magnus Midholt. Duon var huvudägare vid försäljningen till ARM och kommer arbeta kvar i verksamheten i liknande roller under ARM:s paraply.

Bland övriga delägare som nu sålt sin andelar finns LU Holding, Mincs tidigare vd Mårten Öbrink, affärsänglarna Anders Berglund och Andy Ketskes samt Johan Qviberg via bolaget Quinary.

Erik Olausson

ARM har redan 120 anställda i Lund och får med Mistbase-köpet ytterligare ett 20-tal i en ny, separat utvecklingsavdelning. Men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.