tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Oatly miljonsatsar på nytt havrecenter i Lund

Nysatsningen ScanOats vid Lunds universitet fick i förra veckan klart med statlig finansiering för havrerelaterad forskning. Men även Lantmännen, Malmöbolaget Oatly och halländska Swedish Oat Fiber backar upp initiativet med sammanlagt 20 miljoner kronor, kan Rapidus berätta.

Målet med ScanOats är att kartlägga havrens arvsmassa, utveckla precisionsodling, forska på havres inverkan på kost och hälsa samt kring hur bioteknik kan förvandla havre till olika livsmedelsprodukter.

Lantmännen, Oatly och Swedish Oat Fiber ska årligen tillsammans bidra med 1,25 miljoner kronor i pengar och 3,75 miljoner kronor som arbete och material, under minst fyra år till ScanOats. Detta innebär att ScanOats kommer att ha en budget på minst 120 miljoner kronor under de närmaste åren, inräknat de 100 miljoner kronor centret nyligen fått från Stiftelsen för strategisk forskning.

Tidigare forskning har bland annat visat att havres lösliga och olösliga fibrer kan sänka kolesterolhalten, stabilisera blodsockernivån och påverka kognitionen.

– Vi hoppas få ny kunskap inom ScanOats som kan hjälpa oss få havre med hög betaglukanhalt, hög proteinhalt och sjukdomsresistens, säger Lantmännens forskningschef Mats Larsson till Rapidus.

Lantmännen har sedan tidigare ett engagemang på Lunds universitet som delägare och huvudfinansiär i CropTailor, en forskningsavknoppning kring teknik för att förädla fram nya havresorter snabbare än i dag.

Företagen som är med i ScanOuts ska kunna använda kunskapen och de patent som kommer fram – mot en ersättning till forskarna – uppger Rickard Öste, grundare av bland annat Oatly och Aventure.

– Centret får finansiering för upp till åtta års forskning och kommer förhoppningsvis fortsätta efter det. Under tiden ska även andra företag kunna ansluta sig, säger han till Rapidus.

ScanOats kommer att involvera ett 50-tal forskare över tiden, bland andra forskningsgrupper kring Olof Olsson, Inger Björck och Patrik Adlercreutz vid Lunds universitet och Anders Jonsson vid statliga Rise, Research Institutes of Sweden. Projektledare är Lundaprofessorn Leif Bülow.

Utöver ScanOats fick ytterligare ett Lundaprojekt förra veckan klart med finansiering från Stiftelsen för strategisk forskning. Tillsammans med bland andra jättarna Novo Nordisk, Johnson & Johnson, Pfizer samt de lokala bolagen Probi och Follicum ska en grupp Lundaforskare under professor Maria F Gomez ledning titta närmare på att individanpassa medicin mot diabetes.

Elisabet Ottosson

Nysatsningen ScanOats vid Lunds universitet fick i förra veckan klart med statlig finansiering för havrerelaterad forskning. Men även Lantmännen, Malmöbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.

  • Han lämnar vd-stolen efter bara ett år

    I början av förra året lämnade Henrik Hjalmarsson vd-posten på fönsterbolaget Inwido i Malmö för samma roll på Optigroup i Mölndal. Nu lämnar han även det uppdraget, för att återvända till ett skånskt bolag.