onsdag 6 december 2023

inloggad som

Oatly miljonsatsar på nytt havrecenter i Lund

Nysatsningen ScanOats vid Lunds universitet fick i förra veckan klart med statlig finansiering för havrerelaterad forskning. Men även Lantmännen, Malmöbolaget Oatly och halländska Swedish Oat Fiber backar upp initiativet med sammanlagt 20 miljoner kronor, kan Rapidus berätta.

Målet med ScanOats är att kartlägga havrens arvsmassa, utveckla precisionsodling, forska på havres inverkan på kost och hälsa samt kring hur bioteknik kan förvandla havre till olika livsmedelsprodukter.

Lantmännen, Oatly och Swedish Oat Fiber ska årligen tillsammans bidra med 1,25 miljoner kronor i pengar och 3,75 miljoner kronor som arbete och material, under minst fyra år till ScanOats. Detta innebär att ScanOats kommer att ha en budget på minst 120 miljoner kronor under de närmaste åren, inräknat de 100 miljoner kronor centret nyligen fått från Stiftelsen för strategisk forskning.

Tidigare forskning har bland annat visat att havres lösliga och olösliga fibrer kan sänka kolesterolhalten, stabilisera blodsockernivån och påverka kognitionen.

– Vi hoppas få ny kunskap inom ScanOats som kan hjälpa oss få havre med hög betaglukanhalt, hög proteinhalt och sjukdomsresistens, säger Lantmännens forskningschef Mats Larsson till Rapidus.

Lantmännen har sedan tidigare ett engagemang på Lunds universitet som delägare och huvudfinansiär i CropTailor, en forskningsavknoppning kring teknik för att förädla fram nya havresorter snabbare än i dag.

Företagen som är med i ScanOuts ska kunna använda kunskapen och de patent som kommer fram – mot en ersättning till forskarna – uppger Rickard Öste, grundare av bland annat Oatly och Aventure.

– Centret får finansiering för upp till åtta års forskning och kommer förhoppningsvis fortsätta efter det. Under tiden ska även andra företag kunna ansluta sig, säger han till Rapidus.

ScanOats kommer att involvera ett 50-tal forskare över tiden, bland andra forskningsgrupper kring Olof Olsson, Inger Björck och Patrik Adlercreutz vid Lunds universitet och Anders Jonsson vid statliga Rise, Research Institutes of Sweden. Projektledare är Lundaprofessorn Leif Bülow.

Utöver ScanOats fick ytterligare ett Lundaprojekt förra veckan klart med finansiering från Stiftelsen för strategisk forskning. Tillsammans med bland andra jättarna Novo Nordisk, Johnson & Johnson, Pfizer samt de lokala bolagen Probi och Follicum ska en grupp Lundaforskare under professor Maria F Gomez ledning titta närmare på att individanpassa medicin mot diabetes.

Elisabet Ottosson

Nysatsningen ScanOats vid Lunds universitet fick i förra veckan klart med statlig finansiering för havrerelaterad forskning. Men även Lantmännen, Malmöbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad