Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig.
Lågkonjunkturen dröjer sig kvar i Skåne. Samtidigt finns tecken på att nedgången bromsar in. Det visar vårens utgåva “Skånsk konjunktur 2025” som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet.

– Lågkonjunkturen behåller sitt grepp om Skåne, även om vi också ser att nedgången börjar plana ut. Det finns vissa positiva signaler, som en viss lättnad på både arbetsmarknad och bostadsmarknad, ökat nyföretagande och signaler om att byggandet börjar komma tillbaka, säger Björn Ovander, bankchef på Sparbanken Skåne.
Skåne backar mer än andra storstadsregioner
Han kallar näringslivets situation ”ansträngd”, vilket bekräftas i rapporten. Omsättningsmässigt backar näringslivet i Skåne mer än i övriga storstadsregioner. 2024 minskade omsättningen med över 33 miljarder kronor mätt i fasta priser, ett minus på 2,4 procent.
Sett till branscher är det energi och miljö som tappat mest i Skåne, följd av just byggsektorn med nedgångar på 11,2 respektive 6,6 procent i fjol. Skånes största bransch, handel, minskar också men med ett tapp på 2 procent är det ändå lindrigare än för handeln i övriga Sverige.
Trots att nyföretagandet studsar tillbaka ökar konkurserna, och med dessa arbetslösheten. Antalet sysselsatta i det skånska näringslivet minskade med nästan 3 000 personer 2024 jämfört med året före.

– Arbetslösheten rör sig i fel riktning. Men de senaste månaderna har det varit i en lägre takt än tidigare. Den allra senaste statistiken från mars och april visar till och med att arbetslösheten fallit tillbaka något jämfört med årets inledande månader. Om det är ett trendbrott eller är en tillfällig förändring är för tidigt att säga, säger Björn Ovander.
Sparbanken Skåne ser stora satsningar inom försvarsindustrin, som enligt Björn Ovander ”lånar upp enorma belopp”.
– Används kapitalet på rätt sätt kan det få betydande, positiva följdeffekter på både sysselsättning och bolagsbyggande, säger han.
Nytt Skåneindex
I vårens rapportutgåva ges en fördjupning i den ekonomiska utvecklingen inom Skåne, som sträcker sig tillbaka till finanskrisens 2008, i form av ett nytt Skåneindex. Indexet väger samman fem faktorer för ekonomisk utveckling – arbetslöshet, jobbskapande, inkomst, befolkningsutveckling och bostadspriser.
Sammanfattat så har Lundaområdet haft starkast tillväxt under mätperioden, följt av Malmö och sydöstra Skåne.
– Sydöstra Skåne har så klart inte samma ekonomiska tyngd som de större städerna Lund och Malmö, även om det är en marknad som många från hela landet söker sig till, säger Ovander.
Bottenbetyg enligt Skåneindex får nordöstra Skåne som tyngs av att folk flyttar därifrån och att bostadsbyggandet är avtagande.
När prognosmakarna siar om framtiden så hänger kommande års tillväxt på att hushållens konsumtion tar fart. Reallönerna är snart tillbaka på samma nivå som före inflationen 2022 och det syns att räntesänkningarna börjar få genomslag.
Men en osäker omvärld gör att hushållen fortfarande håller hårt i plånboken och många sparar fortfarande en större del av sin inkomst. Dock spås konsumtionen ta fart under hösten.
Martin Linderoth