fredag 1 mars 2024

inloggad som

Rekordsiffror för skånska hotell

Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

Rapidus tar med jämna mellanrum tempen på konjunkturen i vår region. Den här gången har vi talat med hotellaktörerna.

När Rapidus i februari ringde runt till några av regionens stora affärshotell var det positiva tongångar. När året nu närmar sig sitt slut verkar deras optimistiska förväntningar överträffas.

– Vi ser ut att passera tidigare omsättningsrekord för ett enskilt år. Hösten har varit extremt stark, säger Jens Lyckman, vd på Clarion Malmö Live.

Nicki Eby, hotelldirektör Clarion Sea U i Helsingborg, ser samma utveckling.

– September blev en all time high-månad, vi omsatte mer än någonsin under en enstaka månad. Vi har haft lite fler danska gäster under hösten, både konferensgrupper och privatgäster, då kronan är till deras fördel, säger hon.

Räknat per tillgängligt rum har de skånska hotellens intäkter för logi mycket riktigt ökat hittills i år jämfört med 2022. Enligt den senaste tillgängliga officiella statistiken från Tillväxtverket var ökningen i snitt 9,5 procent, till och med oktober månad.

Nina Lund, hotelldirektör på Elite Hotel Ideon i Lund samt på Savoy och Esplanade i Malmö, säger att utvecklingen är särskilt tydlig i Malmö.

– Vi har ökat väldigt mycket i snittpris efter pandemin och det ser ut att fortsätta. Det är jätteviktigt för det gör att vi kan hantera en del av kostnadsökningarna de senaste åren.

Om fler danska gäster drivna av valutakursen varit en positiv faktor pekar hotellcheferna omvänt på minskad försäljning i restaurangerna när många nu fått tunnare plånböcker.

– Det finns ett behov för människor att resa. Man sparar inte så mycket på det utan väljer att inte lägga lika mycket på krogen. Man dricker en öl istället för att en flaska vin, eller dricker en öl istället för två, säger Thomas Ivarsson på Scandic Triangeln.

Nina Lund menar att det också gäller företagskunderna.

– Man kanske håller lite grann i pengarna för ett julbord eller inte har den där AW:n. Det känner vi av.

I maj väntar en evenemangskrock när Eurovision och F17-EM i fotboll båda hålls i Malmö. Många hotell i staden är redan fullbokade, bland dem Malmö Live och Scandic Triangeln. Även Nicki Eby i Helsingborg är hoppfull.

– Efter Malmö fylls sedan närliggande städer som Köpenhamn och Lund, och sedan blir det Helsingborg som gynnas. Maj kommer att bli en bra månad för många hotell i Skåne, säger hon.

Lågkonjunktur och oroligt läge i omvärlden innebär osäkerhetsfaktorer inför nästa år. Hotellcheferna betonar alla vikten av fortsatt fokus på kostnadssidan. Men generellt tror de att den positiva utvecklingen fortsätter 2024.

– I vanlig ordning är första kvartalet lite mer osäkert, men känslan är att “haussen” kring Eurovision gör Malmö lite extra intressant som destination och det spiller över till andra månader, säger Jens Lyckman.

Både Nina Lund och Thomas Ivarsson är inne på att Malmös attraktionskraft som destination ökat de senaste åren.

– Malmö går igenom en väldigt positiv process som stad och är attraktivt på ett annat sätt i dag än för kanske för fem-sex år sedan. Det är många som kommer tillbaka och många som upptäcker Malmö, säger Thomas Ivarsson.

Ola Nilsson

Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.