onsdag 9 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

… men tungt år för Skånes näringsliv

|  
|  

Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

Medan flera bolag andas optimism, till exempel Alfa Laval och Precise Biometrics, går återhämtningen av den skånska konjunkturen som helhet trögt, och det är en fortsatt mörk bild som målas upp i rapporten. Antalet anställda minskar, och särskilt tufft är läget inom Skånes byggindustri. Samtidigt stiger företagskonkurserna till de högsta nivåerna sedan 1996. 

– Skåne är inne i en mild och utdragen lågkonjunktur och det går trögare än väntat för den skånska konjunkturen att vända uppåt, säger Sparbanken Skånes chef Björn Ovander.

Antalet anställda minskar i stort sett överallt. Särskilt tufft är läget inom Skånes byggindustri som har minskat med över 3 200 anställda under årets andra kvartal, och som mätt i procent har tappat mer än riksgenomsnittet.

Björn Ovander, bankchef Sparbanken Skåne

– Arbetslösheten i Skåne ligger på nivåer som under pandemin, vilket är oroande, säger Björn Ovander.

Den stigande trenden gällande antalet företagskonkurser i Skåne under fjolåret fortsätter även i år. Under januari till september i år har det registrerats 989 företagskonkurser i Skåne, en ökning med 19 procent jämfört med samma period i fjol. Det är det högsta antalet konkurser i Skåne sedan 1996 under perioden januari-september. Samtidigt som konkurserna ökar visar rapporten att nyföretagandet ökar något. 

Jämfört med i fjol minskar också omsättningen i allt fler av näringslivets branscher i Skåne i år.

– Klart störst har nedgången varit i den fortsatt pressade byggindustrin, med ett tapp på nästan elva procent under årets första halvår, säger Björn Ovander. 

Totalt backar omsättningen i det skånska näringslivet med 2,7 procent under årets första halvår, motsvarande drygt 19 miljarder kronor mätt i fasta priser. Nedgången är fortsatt större än på riksnivå och i övriga storstadslän, med framför allt ett stort tapp inom byggsektorn och tillverkningsindustrin.

Rekordlåga fruktsamhetstal och skärpt migrationslag väntas enligt rapporten leda till långsammare befolkningstillväxt i hela Sverige framöver.Enligt befolkningsprognoser kommer Skånes befolkning att öka med drygt 5 500 personer i genomsnitt per år under 2024-2033, från att ha ökat med nästan 15 000 årligen under de senaste tio åren.

– Den lägre befolkningstillväxten kommer att leda till ökad konkurrens om arbetskraften, även över Öresund. Vi kan också få se konsekvenser i form av nedläggningar av skolor, minskat behov av nya bostäder och allmänt förändrade konsumtionsmönster, säger Björn Ovander.

I rapporten blandas positiva signaler och framtidstro med en utmanande ekonomisk vardag och osäkerhet om utvecklingen på både globalt och nationellt plan. En ljusglimt är räntesänkningarna.

– Primärt är räntesänkningarna till för att stärka hushållens köpkraft, men i en andra fas kan effekterna av dessa spilla över till näringslivet och mana till investeringar där, säger Björn Ovander.

Martin Linderoth

Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Börstrauma i skånska industriföretag

    Stockholmsbörsen öppnade på måndagen med ett ras i nivå med Lehman Brothers-kraschen 2008. Rapidus har ringt runt och frågat de stora skånska industriföretagen hur de påverkas av handelskriget.

  • Så ska Skånes konkurrenskraft stärkas

    Skåne och Sydsverige halkar efter i konkurrensen med övriga landet. En ny forskningsrapport pekar på nationella initiativ som krävs för att vända trenden. Det här vill bland andra Sydsvenska Handelskammaren se.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Beijer Ref steg på rapport

    Beijer Ref var utropstecknet i dagens flod av skånska kvartalsrapporter, som även innehöll Sparbanken Skåne och Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Orosmolnen tätnar för skånskt näringsliv

    Sparbanken Skånes chef Björn Ovander kallar konjunkturläget i Skåne för illavarslande. Konkurserna ökar och nyföretagandet har i år minskat till den lägsta halvårssiffran sedan 2009.

  • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

  • Långt kvar för byggsektorn i klimatpåverkan

    Sedan 2008 har utsläppen från uppvärmning av fastigheter minskat, men nyproduktioner släpar rejält efter i klimatarbetet.