tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Högtflygande planer i Newbury

|  
|  

Lundabolaget Newbury Pharmaceuticals sätter nya finansiella mål. Från en omsättning som var 7 miljoner kronor under räkenskapsårets första tre kvartal ska försäljningen vara mer än 350 miljoner om fem år.

Newbury är en udda fågel för sin storlek bland läkemedelsbolagen. Företaget är noterat på Nasdaq First North med ett börsvärde på endast drygt 80 miljoner kronor. Affärsidén går ut på att inlicensiera och marknadsföra läkemedel från andra läkemedelsbolag.

Newbury fokuserar därmed på den sista delen av branschens värdekedja: marknadsgodkännande och kommersialisering. Det vanliga är att de stora läkemedelsbolagen tar hand om denna del. Men hittills har Newbury släppt två produkter på den skandinaviska marknaden, för sällsynta sjukdomar och onkologi.

– Planen är att lansera ytterligare fem till sex läkemedel under året. Vårt mål är att ha en försäljning på över 350 miljoner kronor 2028 och successivt nå en EBITDA-marginal på 20 procent, säger Lars Minor, vd för Newbury Pharma sedan sommaren 2021.

Bolaget fokuserar på tre områden – cancer, sällsynta sjukdomar och neurologi.

– Vi har ett kommersiellt fokus. Vi vill vara en lokal och flexibel champion i Norden som ger läkemedlen den prioritet de behöver för att lyckas på marknaden, vilket kanske inte de stora läkemedelsbolagen alltid ger sina inlicensierade produkter. Vi har hittills 32 läkemedel i vår pipeline, inlicencierade främst från europeiska företag – dock inte från Sverige eller Danmark.

Newbury betalar milstolpsbetalningar till bolagen vid uppnådda delsteg, exempelvis när registreringen är klar och vid lansering. Därefter tar Newbury antingen alla intäkter vid försäljning eller delar dem med sina partner.

– Vi konkurrerar mot de stora läkemedelsbolagen genom vårt nätverk och genom att ha ett gott samarbete. Vi strävar efter att licensiera flera produkter från samma bolag.

Bolaget reste 50 miljoner kronor vid noteringen i januari 2022 och har enligt den senaste rapporten cirka 13 miljoner kvar i kassan.

Hur länge räcker pengarna?

– För närvarande har vi finansiering som räcker och med ökad försäljning följer intäkter. Vi planerar inte för en ny kapitalanskaffning, men man ska aldrig säga aldrig om en tillväxtmöjlighet uppstår, säger Lars Minor, som inte vill avslöja när han tror att bolaget får positivt kassaflöde.

Newbury Pharma skriver i den färska Q3-rapporten för det brutna räkenskapsåret 2022/23 att försäljningen under det tredje kvartalet 2023 hade ökat till 5,7 miljoner kronor, jämfört med 0,6 miljoner motsvarande period förra året. Det operativa kassaflödet var -8,5 miljoner kronor jämfört med -4,5 miljoner för ett år sedan. För niomånadersperioden var försäljningen 7,4 miljoner kronor och kassaflödet negativt med nästan 20 miljoner.

– Kostnaderna ökade på grund av våra ökade aktiviteter med produkterna och lageruppbyggnad samt att fakturering av order i Q3 påverkade kvartalet, säger Lars Minor.

Bolaget grundades 2020 av Karl Karlsson, som även grundat Bluefish Pharma, ett generikabolag som i dag omsätter cirka 400 miljoner kronor. Han äger strax över 50 procent av bolaget som har fem anställda plus ett antal konsulter.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Newbury Pharmaceuticals sätter nya finansiella mål. Om fem år ska försäljningen generera mer än 350 miljoner kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.