onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Utmanande läge i skånsk ekonomi

|  
|  

Konjunkturavmattningen pressar de skånska bolagen, som tvingas leva med helt nya ekonomiska förutsättningar. Det är framförallt byggbranschen och sällanköpshandel får ta den största smällen.

Trots konjunkturavmattningen är Skåne inte i någon ekonomisk kris. Det visar rapporten Skånsk konjunktur från Sparbanken Skåne som släpptes i dag. Men de skånska bolagen är ändå hårt pressade. I går skrev Rapidus om att Helsingborgsbolaget Gullberg & Jansson, som tillverkar swimmingpooler och pooltillbehör, halverade omsättningen och vände till förlust under årets första kvartal. Ett tydligt tecken på en vikande konjunktur.

Även i byggbranschen syns en svagare orderingång. Under 2022 påbörjades 6.000 nya bostadsbyggen i Skåne, vilket är ett fall med drygt 40 procent från 2021. Även detalj- och sällanköpshandeln går en osäker tid till mötes, då hushållen tvingas hålla i plånböckerna. Detta till följd höga livsmedelspriser, fluktuerande energipriser och höjda räntor.

Men allt är inte mörker, det finns ljusglimtar också.

– Det som sticker ut allra mest i rapporten är att arbetsmarknaden fortsatt står stark. Arbetslösheten i Skåne har sedan coronapandemin minskat snabbare än i övriga storstadslän. I dag ligger den på 8,2 procent i Skåne, den lägsta nivån sedan 2009. Detta kan i förlängningen gynna företagen, säger Björn Ovander, bankchef på Sparbanken Skåne.

Enligt rapporten fortsätter dessutom jobben i skånska företag att öka, tillväxten är främst koncentrerad till Malmö och sydvästra Skåne.

Samtidigt tjänar företagen i Skåne, enligt Björn Ovander, fortfarande pengar och olika branscher drabbas givetvis olika hårt av konjunkturavmattningen. Under året står flera branscher dock inför stora utmaningar.

– Det är exempelvis inte orimligt att tro att restaurangnäringen kommer drabbas hårt under 2023. Det är en typ av konsumtion som riskerar att minska när hushållen håller igen, säger Björn Ovander.

Martin Linderoth

Det är framförallt byggbranschen och sällanköpshandel får ta den största smällen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Beijer Ref steg på rapport

    Beijer Ref var utropstecknet i dagens flod av skånska kvartalsrapporter, som även innehöll Sparbanken Skåne och Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Orosmolnen tätnar för skånskt näringsliv

    Sparbanken Skånes chef Björn Ovander kallar konjunkturläget i Skåne för illavarslande. Konkurserna ökar och nyföretagandet har i år minskat till den lägsta halvårssiffran sedan 2009.

  • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

  • Långt kvar för byggsektorn i klimatpåverkan

    Sedan 2008 har utsläppen från uppvärmning av fastigheter minskat, men nyproduktioner släpar rejält efter i klimatarbetet.

  • Ny rapport: Antalet Malmöbolag ökar 

    Antalet företag ökar. Även antalet anställda i bolagen har blivit fler. Det visar en färsk rapport som Malmö Stad har tagit fram.

  • Fyndläge i konkursbon

    Under juli försattes 48 procent fler skånska bolag i konkurs jämfört med samma månad i fjol. För rätt köpare går det att fynda teknik och IP-rättigheter.