tisdag 26 september 2023

inloggad som

Utmanande läge i skånsk ekonomi

|  
|  

Konjunkturavmattningen pressar de skånska bolagen, som tvingas leva med helt nya ekonomiska förutsättningar. Det är framförallt byggbranschen och sällanköpshandel får ta den största smällen.

Trots konjunkturavmattningen är Skåne inte i någon ekonomisk kris. Det visar rapporten Skånsk konjunktur från Sparbanken Skåne som släpptes i dag. Men de skånska bolagen är ändå hårt pressade. I går skrev Rapidus om att Helsingborgsbolaget Gullberg & Jansson, som tillverkar swimmingpooler och pooltillbehör, halverade omsättningen och vände till förlust under årets första kvartal. Ett tydligt tecken på en vikande konjunktur.

Även i byggbranschen syns en svagare orderingång. Under 2022 påbörjades 6.000 nya bostadsbyggen i Skåne, vilket är ett fall med drygt 40 procent från 2021. Även detalj- och sällanköpshandeln går en osäker tid till mötes, då hushållen tvingas hålla i plånböckerna. Detta till följd höga livsmedelspriser, fluktuerande energipriser och höjda räntor.

Men allt är inte mörker, det finns ljusglimtar också.

– Det som sticker ut allra mest i rapporten är att arbetsmarknaden fortsatt står stark. Arbetslösheten i Skåne har sedan coronapandemin minskat snabbare än i övriga storstadslän. I dag ligger den på 8,2 procent i Skåne, den lägsta nivån sedan 2009. Detta kan i förlängningen gynna företagen, säger Björn Ovander, bankchef på Sparbanken Skåne.

Enligt rapporten fortsätter dessutom jobben i skånska företag att öka, tillväxten är främst koncentrerad till Malmö och sydvästra Skåne.

Samtidigt tjänar företagen i Skåne, enligt Björn Ovander, fortfarande pengar och olika branscher drabbas givetvis olika hårt av konjunkturavmattningen. Under året står flera branscher dock inför stora utmaningar.

– Det är exempelvis inte orimligt att tro att restaurangnäringen kommer drabbas hårt under 2023. Det är en typ av konsumtion som riskerar att minska när hushållen håller igen, säger Björn Ovander.

Martin Linderoth

Det är framförallt byggbranschen och sällanköpshandel får ta den största smällen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad