tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Utmanande läge i skånsk ekonomi

|  
|  

Konjunkturavmattningen pressar de skånska bolagen, som tvingas leva med helt nya ekonomiska förutsättningar. Det är framförallt byggbranschen och sällanköpshandel får ta den största smällen.

Trots konjunkturavmattningen är Skåne inte i någon ekonomisk kris. Det visar rapporten Skånsk konjunktur från Sparbanken Skåne som släpptes i dag. Men de skånska bolagen är ändå hårt pressade. I går skrev Rapidus om att Helsingborgsbolaget Gullberg & Jansson, som tillverkar swimmingpooler och pooltillbehör, halverade omsättningen och vände till förlust under årets första kvartal. Ett tydligt tecken på en vikande konjunktur.

Även i byggbranschen syns en svagare orderingång. Under 2022 påbörjades 6.000 nya bostadsbyggen i Skåne, vilket är ett fall med drygt 40 procent från 2021. Även detalj- och sällanköpshandeln går en osäker tid till mötes, då hushållen tvingas hålla i plånböckerna. Detta till följd höga livsmedelspriser, fluktuerande energipriser och höjda räntor.

Men allt är inte mörker, det finns ljusglimtar också.

– Det som sticker ut allra mest i rapporten är att arbetsmarknaden fortsatt står stark. Arbetslösheten i Skåne har sedan coronapandemin minskat snabbare än i övriga storstadslän. I dag ligger den på 8,2 procent i Skåne, den lägsta nivån sedan 2009. Detta kan i förlängningen gynna företagen, säger Björn Ovander, bankchef på Sparbanken Skåne.

Enligt rapporten fortsätter dessutom jobben i skånska företag att öka, tillväxten är främst koncentrerad till Malmö och sydvästra Skåne.

Samtidigt tjänar företagen i Skåne, enligt Björn Ovander, fortfarande pengar och olika branscher drabbas givetvis olika hårt av konjunkturavmattningen. Under året står flera branscher dock inför stora utmaningar.

– Det är exempelvis inte orimligt att tro att restaurangnäringen kommer drabbas hårt under 2023. Det är en typ av konsumtion som riskerar att minska när hushållen håller igen, säger Björn Ovander.

Martin Linderoth

Det är framförallt byggbranschen och sällanköpshandel får ta den största smällen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Skånsk ekonomi i botten

  Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

 • Beijer Ref steg på rapport

  Beijer Ref var utropstecknet i dagens flod av skånska kvartalsrapporter, som även innehöll Sparbanken Skåne och Västra Hamnen Corporate Finance.

 • Rekordsiffror för skånska hotell

  Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

 • Orosmolnen tätnar för skånskt näringsliv

  Sparbanken Skånes chef Björn Ovander kallar konjunkturläget i Skåne för illavarslande. Konkurserna ökar och nyföretagandet har i år minskat till den lägsta halvårssiffran sedan 2009.

 • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

  Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

 • Långt kvar för byggsektorn i klimatpåverkan

  Sedan 2008 har utsläppen från uppvärmning av fastigheter minskat, men nyproduktioner släpar rejält efter i klimatarbetet.

 • Ny rapport: Antalet Malmöbolag ökar 

  Antalet företag ökar. Även antalet anställda i bolagen har blivit fler. Det visar en färsk rapport som Malmö Stad har tagit fram.

 • Fyndläge i konkursbon

  Under juli försattes 48 procent fler skånska bolag i konkurs jämfört med samma månad i fjol. För rätt köpare går det att fynda teknik och IP-rättigheter.

 • Rapporter vecka 30

  Oatlys rapport blev en grötig besvikelse, medan Mildef defilerar.

 • Två öl per sekund & över 60 miljoner i vinst

  En rörelsemarginal på 32 procent är något många bolag bara kan drömma om, men så lönsam är festivalen Sweden Rock. […]