onsdag 16 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Vindkraftsbolag kritiska till Tidöavtalet… 

En av punkterna i den nya regeringens samarbetsavtal handlar om att stoppa det som kallas ”subventioner” för havsbaserade vindkraftverks uppkoppling till elnätet. Rapidus har ringt runt till några av regionens vindkraftsbolag, som förhåller sig kritiska till regeringens formuleringar och det politiska velandet.

– Energipolitiken borde vara teknikneutral, den behöver skapa goda förutsättningar för alla produktionsmetoder. Det är olyckligt att man vill gå in och ändra Svenska Kraftnäts villkor, när det finns flera aktörer som investerat hundratals miljoner på att projektera under tidigare förhållanden, säger Eolus Vinds vd Per Witalisson.

Eolus planerar att bygga havsbaserade vindkraftsparker i grundområdet Sjollen. Mellan Saltholmen och Lommabukten har Hässleholmsbolaget planer på att bygga 20-25 vindkraftverk. Per Witalisson understryker att bolagets Sjollen-projekt skulle klara av stå för uppkopplingskostnaden, något Eolus har haft med i beräkningarna.  Kustvind i Malmö har också långt gångna expansionsplaner i havet, som kan påverkas av de nya politiska turerna.

– Svenska Kraftnät har ansvar att utveckla Sveriges stamnät, alltså att bygga ut transmissionsnätet med ledningar från områden där elen produceras till konsumenten. Den tidigare energiöverenskommelsen, som regeringen nu vill slopa, likställer egentligen bara elproduktion till havs med produktion på land, det är knappast en subvention, säger Kustvinds vd Magnus Jiborn.

Det Skånebaserade bolaget planerar för bygga mellan 25 och 33 turbiner, 8-15 kilometer från kusten inom Skurups och Trelleborgs kommuner. I Tidöavtalet heter det att ”principen är att den som ansluter till elnätet ska stå för de kostnader anslutningen orsakar ska upprätthållas även till havs.” Magnus Jiborn säger att detta kommer att innebära att utbyggnaden av kraftproduktion i södra Sverige – där havsbaserad vindkraft enligt honom är huvudalternativet – kommer att fördröjas. 

– Det är ruskigt dyrt att anlägga kablar i havet. För vår del har vi hela tiden räknat med själva kunna finansiera nätanslutningen, eftersom våra planerade vindkraftverk ligger nära land. Tidöavtalet kommer att öka våra kostnader något, men vi klarar oss ändå, säger han.

Emiliano Strauss

En av punkterna i den nya regeringens samarbetsavtal handlar om att stoppa det som kallas ”subventioner” för havsbaserade vindkraftverks uppkoppling till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Eolus säljer prestigeprojekt i USA

    Malmöbaserade Eolus Vind säljer batterilagringsprojektet Pome i Kalifornien. Affären är värd dubbelt upp av Eolus börsvärde, och beskedet om affären har fått aktien att rusa.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.