tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Nytt deeptech-bolag tar in 22 miljoner…

|  
|  ,

Lundadoldisen Emulate Energy tar, mindre än två år efter grundandet, in 22 miljoner kronor inför kommersialiseringen av sin produkt senare i år. Bolaget utvecklar ett virtuellt batteri för elnät och kraftsystem, som med hjälp av algoritmer ska kunna åstadkomma storskalig energilagring precis som ett fysiskt batteri. 

– Å ena sidan håller samhället på att elektrifiera bilflottan och det installeras allt fler elektriska värmepumpar och varmvattenberedare. Å andra sidan håller vi på att ersätta tillförlitlig elproduktion med intermittent produktion som sol- och vindkraft. Det gör det utmanande att matcha utbud mot efterfrågan utan energilagring, säger Emulate Energys vd Shwan Lamei. 

Han är lundensare med examen i industriell ekonomi från LTH, men bosatt i Boston där Emulate har sitt andra kontor. Affärsidén är baserad på medgrundaren Daria Madjidians forskning vid MIT i just Boston om efterfrågeflexibilitet hos elektriska hushållslaster. Elektriska laster är sådant som belastar elnätet, som värmepumpar och elbilsladdare, det vill säga den del i en elektrisk krets som omvandlar elektricitet till exempelvis ljus eller värme.

– Efterfrågeflexibilitet är den förmåga som finns hos elektriska laster att justera förbrukningen utan att påverka kvalitet och komfort för slutanvändarna. Det finns alltså en inneboende flexibilitet i elsystemen. Om du behöver din elbil klockan sju spelar det ingen roll om den laddas klart klockan ett eller sex. Men för hela kraftsystemet finns det ett stort värde i att kunna styra tusentals sådana laster och skapa balans mellan vad som produceras och förbrukas, säger Daria Madjidian. 

Emulate utvecklar därför en mjukvara som gör det möjligt för elbolagen att koppla ihop och styra alla elektriska laster från en och samma plats. Programmet analyserar flexibiliteten på makronivå och presenterar den som ett digitalt batteri som elhandlarna kan styra över. 

– Efterfrågeflexibiltet är en latent resurs som inte kostar något, inte har någon miljöpåverkan och kan göra enorm nytta i att sänka samhällskostnaderna och snabba på energiomställningen. Man behöver inga dyrbara tungmetaller, ingen produktion och det finns enorma vinster för samhället, säger Shwan Lamei. 

Emiliano Strauss

Lundadoldisen Emulate Energy tar, mindre än två år efter grundandet, in 22 miljoner kronor inför kommersialiseringen av sin produkt senare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Näringslivstorskar på djupt vatten

  Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.