tisdag 16 juli 2024

inloggad som

…och har nu fyra egna innovationer i projektportföljen

|  
|  

Aqilion har sedan fokusskiftet 2018 samlat fem projekt i projektportföljen, varav fyra är egna innovationer från bolagets forskningsverksamhet. Senast startade bolaget projektet Girtab, som nu är klart att träda in i preklinik.

– Jag är jätteglad att vi valde att ta steget mot att bygga ett bioteknikbolag, att vi vågade satsa på ett svårt område med stora mediciniska behov som inflammation och att vi har så många egna innovationer, säger Aqilions vd Sarah Fredriksson.

Bolagets utvecklingsarbete fokuserar på att hitta molekyler som interagerar med fyra olika biologiska målmolekyler i kroppen och får igång önskade reaktioner. I projektet Girtab har Aqilion valt ut en läkemedelskandidat mot tarmsjukdomen ulcerös kolit som snart ska gå in i preklinisk forskningsfas och Polaris är ett projekt inom kronisk inflammation i väldigt tidig fas.

– Vi har också kommit långt med Alnitak där vi har två projekt. Dels mot kroniska systemiska sjukdomar som till exempel ledgångsreumatism där vi har fina resultat i sjukdomsmodeller och är i skedet att välja ut lämplig molekyl för fortsatt klinisk utveckling. Dels mot kroniska sjukdomar inom centrala nervsystemet, vi arbetar nu med att ta fram kandidater med rätt egenskaper för att ta sig över blod-hjärnbarriären.

Aqilion-teamet består av runt tio personer som samarbetar med externa laboratorier och diskuterar kontinuerligt med presumtiva partner.

– Vi vill vara väldigt duktiga på den tidiga utvecklingsfasen och sedan hitta partner för att ta fram kliniska strategier och för genomförandet, säger Sarah Fredriksson.

Elisabet Ottosson

Aqilion har sedan fokusskiftet 2018 samlat fem projekt i projektportföljen, varav fyra är egna innovationer från bolagets forskningsverksamhet. Senast startade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.