torsdag 12 september 2024

inloggad som

ESS-avknoppning levererar till tysk partikelaccelerator

Uppstartsbolaget The Quantum Group, som utvecklar komponenter för starkström, har just skickat iväg sin tredje leverans som går till partikelacceleratorn GSI i Tyskland. Bolaget räknar med att åtminstone fördubbla försäljningen i år, jämfört med förra året då den var runt en miljon kronor, säger vd Carlos Cordova Maldonado.

– Vi håller på att befästa vår affärsmodell och börjar med att erbjuda transformatorer till forskningsanläggningar för partikelacceleration. Jämfört med våra konkurrenter är våra transformatorer av en kompaktare design med liten energiförlust. Vi skräddarsyr dem efter kundens önskemål och har snabbare leveranstid, säger han.

Bolaget har bytt fokusområde från att tidigare ha satsat på att utveckla komponenter, som transformatorer och modulatorer, för likström riktat mot konsumenter. Den sektorn utvecklas dock väldigt långsamt, enligt Carlos Cordova Maldonado, som nu alltså bytt fokus till komponenter för elektrisk högspänning i storleksordningen 300 kilovolt. Kunderna inkluderar även amerikanska Oak Ridge National Laboratory och franska Pantechnik.

– Vi märker av ett allt större intresse för våra produkter. För två år sedan hade vi vår första order, förra året fick vi tre stycken och i år har vi redan fått lika många order efter det första kvartalet. Vi planerar att snart söka mer kapital till bolaget, säger Carlos Cordova Maldonado.

Sedan tidigare har I Love Lund investerat i The Quantum Group som bildades 2017. Transformatorerna tillverkas vid bolagets kontor och verkstad i TetraPaks tidigare lokaler i Lund.

Elisabet Ottosson

Uppstartsbolaget The Quantum Group, som utvecklar komponenter för starkström, har just skickat iväg sin tredje leverans som går till partikelacceleratorn […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kjell-toppens plan för att nå miljardmålen

    Aktieägarna kräver ökad lönsamhet och bolaget är långt ifrån sitt omsättningsmål. Utmaningarna hopar sig, men Kjell & Companys vd Andreas Rylander vet vad som måste göras för att leva upp till förväntningarna.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Invent Medic förvärvar med skral kassa

    Kvinnohälsobolaget Invent Medic i Lund flaggar för både en nyemission och ett bolagsförvärv. Vd Anna Lindström siktar på ett positivt kassaflöde redan i år.


  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.