måndag 25 september 2023

inloggad som

ESS-avknoppning levererar till tysk partikelaccelerator

Uppstartsbolaget The Quantum Group, som utvecklar komponenter för starkström, har just skickat iväg sin tredje leverans som går till partikelacceleratorn GSI i Tyskland. Bolaget räknar med att åtminstone fördubbla försäljningen i år, jämfört med förra året då den var runt en miljon kronor, säger vd Carlos Cordova Maldonado.

– Vi håller på att befästa vår affärsmodell och börjar med att erbjuda transformatorer till forskningsanläggningar för partikelacceleration. Jämfört med våra konkurrenter är våra transformatorer av en kompaktare design med liten energiförlust. Vi skräddarsyr dem efter kundens önskemål och har snabbare leveranstid, säger han.

Bolaget har bytt fokusområde från att tidigare ha satsat på att utveckla komponenter, som transformatorer och modulatorer, för likström riktat mot konsumenter. Den sektorn utvecklas dock väldigt långsamt, enligt Carlos Cordova Maldonado, som nu alltså bytt fokus till komponenter för elektrisk högspänning i storleksordningen 300 kilovolt. Kunderna inkluderar även amerikanska Oak Ridge National Laboratory och franska Pantechnik.

– Vi märker av ett allt större intresse för våra produkter. För två år sedan hade vi vår första order, förra året fick vi tre stycken och i år har vi redan fått lika många order efter det första kvartalet. Vi planerar att snart söka mer kapital till bolaget, säger Carlos Cordova Maldonado.

Sedan tidigare har I Love Lund investerat i The Quantum Group som bildades 2017. Transformatorerna tillverkas vid bolagets kontor och verkstad i TetraPaks tidigare lokaler i Lund.

Elisabet Ottosson

Uppstartsbolaget The Quantum Group, som utvecklar komponenter för starkström, har just skickat iväg sin tredje leverans som går till partikelacceleratorn […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad