tisdag 30 april 2024

inloggad som

Fler bolag till Greentech Village…

Den ett år gamla acceleratorn för miljöteknik Greentech Village har nu 19 uppstartsbolag som medlemmar. Detta trots att acceleratorn fått minska expansionstakten på grund av pandemin. Planen är att ha runt 100 internationella inkubatorbolag inom fyra till fem år, uppger Magnus Agerström, vd för Cleantech Scandinavia som driver Greentech Village tillsammans Lunds kommun och Medicon Village.

– Vi står för den enskilt största satsningen på cleantech-sektorn i Skåne. Vi jobbar för att få in internationella företag till Lund och har aktiviteter för att visa upp bolagen för internationella investerare. Nu har vi 19 bolag i acceleratorn som vi jobbar med kontinuerligt med bland annat att etablera dem på marknader. Alla bolag, som vill, har inte kunnat flytta till Lund på grund av restriktionerna men målet är att skapa en bransch-community här, säger han.

Ett av av de mer välkända acceleratorbolagen är Elonroad som omsatte 19 miljoner kronor förra året.

– Det är ett intressant bolag som vi jobbar tillsammans med för att etablera dem i USA, säger Magnus Agerström.

Ett annat är The Quantum Group, en avknoppning från ESS där forskare utvecklat metoder för att minska effektförluster vid transport av elektricitet från förnybara källor till konsument. Forskarna använder den erfarenhet de fått tidigare vid forskningsanläggningen Cern i Genève, Schweiz, och nu vid ESS i Lund.

– Vind- och solelektricitet skulle tjäna på att distribueras som likström istället för som växelström. Man förlorar upp emot 15 procent av effekten när elen transformeras mellan likström och växelström, säger Anders Liling, en av The Quantum Groups fem grundare.

El från sol och vind produceras som likström och konsumeras i många fall som likström. Stora datacenter, elbilar, i princip all hemelektronik går till exempel ofta på likström, men elen transporteras som växelström varpå det behövs en transformator för att sedan göra om strömmen till likström igen. The Quantum Group fokuserar på att utveckla komponenter och styrning av medelstora eldistributionsnät för likström, något som inte finns kommersiellt i dag.

– Vi söker nu finansiering för att göra en hårdvaruprototyp kopplad till vind- eller solel för att testa konceptet i en första prototyp tillsammans med den mjukvara vi tagit fram för att styra det, säger Anders Liling.

Elisabet Ottosson

Den ett år gamla acceleratorn för miljöteknik Greentech Village har nu 19 uppstartsbolag som medlemmar. Detta trots att acceleratorn fått […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.