tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Xinnate inleder kliniska studer

|  
|  

Xinnate inleder den första kliniska studien av produkten BioC sårgel, efter ett års försening. Till en början inriktade sig bolaget på brännskadade som patientgrupp, men i och med pandemin blev det svårt att komma in på intensivvårdsavdelningarna och företaget tvingades tänka om.

– Vi har nu ändrat inriktning och kommer att fokusera på den medfödda sjukdomen epidermolysis bullosa, EB. Dessa patienter som ofta kallas fjärilsbarn har en genetisk förändring som gör att huden är extra skör och vid minsta tryck bildar blåsor och svårläkta sår. Vi har i våra modeller sett resultat som gör att vi verkligen tror att vår produkt kan göra skillnad för dessa patienter, säger Helene Hartman, vd för Xinnate.

Produkten, som ska förebygga och behandla infektioner i sår, utnyttjar kroppsegna mekanismer och tros delvis kunna ersätta antibiotikaanvändning. Fas 1-studien som nu startar görs på friska frivilliga och fas 2 kommer att inledas nästa år i samarbete med ett stort EB-center i Freiburg, Tyskland.

– Det känns fantastiskt att få vara med och utveckla en produkt som potentiellt kan vara effektiv mot en så smärtsam sjukdom där det i dag inte finns någon lindring.

Bolaget planerar för att ta in kapital under senvåren av existerande ägare.

– Vi tar in ett bryggkapital under senvåren från i första hand existerande ägare. Dessa pengar kommer att läggas på att förbereda den kliniska studien på EB-patienter. När planen är på plats kommer vi i slutet av året att göra en nyemission för att finansiera studien, säger Helene Hartman.

Julia Eriksson

Xinnate inleder den första kliniska studien av produkten BioC sårgel, efter ett års försening. Till en början inriktade sig bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Podd: Så gick det efter Darknästet

  Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

 • Så ska han dubbla försäljningen

  – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

 • Rapportflod vecka 29

  Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

 • Enzymatica byter affärsmodell

  Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.