torsdag 21 november 2024

inloggad som

2,3 miljoner euro till Aligned Bio

|  
|  

Europeiska innovationsrådets accelerator har beviljat Aligned Bio 2,3 miljoner euro i stöd, med möjlighet till ytterligare 2,3 miljoner euro i riskkapital. Detta för att accelerera bolagets satsning på detektering av biomarkörer på molekylnivå med hjälp den patenterade produktionsprocessen för nanotrådar Aerotaxy. I vår väntas bolaget stänga en nyemission på ytterligare 50-60 miljoner kronor.

– Det var en lång process som började med en skriven pitch, sedan en videopitch följt av en skriven ansökan på 100 sidor. Sedan 1,5 timmes utfrågning av en jurypanel med experter. Det har varit en väldigt mycket jobb, men nu känns det såklart värt det, säger Aligned Bios vd Erik Smith. 

Lundabolaget var en av ungefär 4.500 sökande, varav fyra procent beviljades stöd av EIC Accelerator. Programmet pågår i två år och Aligned Bio kommer att fokusera på detektering av tre olika åkommor i samarbete med tre ”internationellt väldigt välkända” partners. Beskedet om EU-pengarna kom dessutom strax efter att Aligned Bio öppnat en investeringsrunda i hopp om att få in 7-8 miljoner euro. 

– Vi är väldigt glada och tacksamma för att alla våra tidigare ägare har åtagit sig att delta i rundan och vi har en lista med möjliga nya investerare som vi arbetar oss igenom. Vi höjer blicken mot mer internationellt riskkapital men söker givetvis också vidare i Sverige, säger Erik Smith. 

Aerotaxy är en gasprocess för att producera riktade nanotrådar som ursprungligen utvecklades av GLO-grundaren professor Lars Samuelsson och senare togs vidare i bolaget Sol Voltaics i syfte att skapa framtidens nanobaserade solceller. Efter att Sol Voltaics gått i konkurs förvärvade Aligned Bio de immateriella rättigheterna till Aerotaxy, som nu används till att identifiera biomarkörer på molekylnivå. Nanotrådarna fungerar nu som optiska vågledare och har enligt Erik Smith visat 10-100 gånger högre känslighet än dagens bästa sensorer med liknande hastigheter och kostnader. 

Parallellt satsar bolaget dessutom på att, med hjälp av teknikens förmåga att detektera enskilda molekyler, utveckla nästa generations DNA-sekvensering. 

– Dessa två applikationer har en total adresserbar marknadsstorlek på över 40 miljarder euro, säger Erik Smith. 

Företaget är i diskussion med ProNano, som huserar i Sol Voltaics gamla lokaler, om att flytta in med Aerotaxy-tekniken igen. För knappt ett år sedan tog Aligned Bio in 23 miljoner från Stockholms Affärsänglar STOAF, Christer Fåhraeus Fårö Capital, Mist Ventures och Almi Invest. Bolaget har även finansierats av LU Holding, Erik Smith, LU-forskare och medlemmar från den rådgivande kommittén där bland annat Lars Samuelson, Heiner Linke, Fredrik Höök och Winnie Svendsen sitter. 

Emiliano Strauss

Europeiska innovationsrådets accelerator har beviljat Aligned Bio 2,3 miljoner euro i stöd, med möjlighet till ytterligare 2,3 miljoner euro i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Aligned Bio skalar upp efter ny runda

    Lundabolaget Aligned Bio har säkrat verksamheten under 2025 med en ny finansieringsrunda. Nu ska bolagets teknik ut på marknaden.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.