lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Första kliniska resultaten för PainDrainer

|  
|  

PainDrainer har fått resultat från sin första kliniska studie med sin AI-drivna smärtcoach för patienter med kronisk smärta. Enligt bolaget rapporterar majoriteten av patienterna efter sex veckor att de upplever mindre smärtor och en högre livskvalitet.

– Vi mäter efter sex och tolv veckor. Nu publicerar vi kliniska resultat från första mätpunkten som visar att livskvaliteten ökar och smärtan minskar och vi kan se att effekten håller i sig även efter tolv veckor, vilket vi är mycket nöjda med, säger Anki Malmborg Hager, vd på PainDrainer. 

Den första studien ägde rum på University of California i San Diego och inom kort inleds patientrekryteringen inför nya kliniska studier i New York. Till skillnad från den tänkta slutprodukten, som ska vara en konsumentprodukt direkt riktad till patienter, är den aktuella versionen mer anpassad efter klinik och vårdpersonal. 

– Vi körde en typ av mjuklansering i december, en pilot för att testa systemet och marknaden. Nu jobbar vi på att uppdatera gränssnittet och göra användarupplevelsen mycket mer attraktiv. Vi måste till exempel bygga in funktioner för att göra användandet mer intuitivt, säger Anki Malmborg Hager. 

Appen har bolaget utvecklat i samarbete med smärtkliniker, psykologer, fysioterapeuter och smärtpatienter. Idén kom från grundarna professor Carl Borrebaeck – som även ligger bakom Nasdaq-noterade Immunovia, Alligator Bioscience och Senzagen – hans forskningskoordinator Maria Klement och IT-entreprenören Göran Barkfors. 

I samband med pilotlanseringen öppnade PainDrainer en finansieringsrunda för att ta in 20 miljoner kronor. Hittills har 7,2 miljoner säkrats som bolaget nu plockar hem i en delregistrering, samtidigt som emissionen hålls öppen. Tidigare har bolaget tagit in totalt cirka 13 miljoner kronor från investerare som Kappahls förre vd Christian W Jansson, Mats Leiflands Vasaåsen konsult och Christer Arvidsons Delcea. 

PainDrainer har fått resultat från sin första kliniska studie med sin AI-drivna smärtcoach för patienter med kronisk smärta. Enligt bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

  • Börja satsa, sluta spara

    Glädjen med årets mörkaste tid är att det vänder. Frågan är om årets vintersolstånd sammanfaller med ekonomin och framtidsutsikterna. Vi tror det och önskar dig som Rapidusmedlem ett ljusnande 2024.