söndag 4 juni 2023

inloggad som

Frukostmötet fyller hundra

Klicka här för att komma till ett referat med bilder från samtalet med Olof Skoog i Lunds domkyrka. Här hittar du fler bilder från domkyrkan samt mingelbilder från Sparbanken Skånes kontor. 

Ett samtal som påbörjades för arton år sedan – och som fortfarande pågår. Så kan Rapidus frukostmöten beskrivas. I morse samlades drygt 200 företrädare för det skånska näringslivet för att lyssna på det hundrade samtalet.

– Att få starta måndagsmorgonen är alltid trevligt. Men detta måste ändå vara årets bästa måndagsmorgon, slår Bo Bengtsson (till höger), vd på Sparbanken Skåne, fast.

Banklokalen vid Kyrkogatan i Lund är full av folk som minglar, dricker kaffe, knyter nya kontakter. Snart ska de korsa gatan och träda in i Domkyrkan, för att få lyssna på frukostsamtal nummer 100.

En aprildag för arton år sedan samlades en grupp personer från det skånska näringslivet för att lyssna på Rapidus grundare Jan Wifstrand som samtalade med Sven-Christer Nilsson, före detta koncernchef på Ericsson. Sedan dess har dialogen fortsatt. Entreprenörer, politiker och näringslivstoppar har genom åren ställt upp och delat med sig av tankar och erfarenheter från både arbetet och livet.

Under måndagens mingel fanns premiärgästen Sven-Christer Nilsson på plats, liksom tidigare frukostgästerna Caroline Sundewall och Michael Mathiesen.

Mirja Ekdahl från advokatbyrån Gulliksson är en av många återkommande deltagare. Möjligheten att få träffa kollegor och konkurrenter framhåller hon som ett av skälen till att hon gärna lägger några förmiddagstimmar på Rapidus frukostmöten.

– Den sociala delen är viktig, det är otroligt värdefullt att få träffa folk. Sedan är ju alltid samtalen spännande. Jan Wifstrand gör bra research och kommer med intressanta intervjufrågor. Han fångar verkligen upp de där guldkornen, så man går hit med en bra känsla, säger hon.

Det personliga anslaget – det är en av framgångsfaktorerna för Rapidus frukostmöten, menar Jan Wifstrand själv.

– Mötena är väl förberedda och åhörarna vet att de kan förvänta sig ett intressant samtal. Man får se och höra människan bakom chefsbefattningen eller ambassadörstiteln, säger han.

Är det svårt att få folk att ställa upp?

– Både och. Det är ytterst få som tackar nej till att medverka. Däremot kan det vara krångligt att få toppar från Stockholm att ta sig ner till Skåne. Ibland kan man få vänta två år innan man hittar ett tillfälle som passar. Jag brukar säga att det är lättare att få en Stockholmschef till Manhattan än till Malmö.

Bland dessa hundra samtal – är det några som stuckit ut lite extra?

– Ja, exempelvis när hovets presschef Nina Eldh berättade för publiken att hon sagt upp sig. Ingen kände till det sedan tidigare, men efter 17 minuter var det ute på Aftonbladet. Sedan kändes det oerhört stort att prata med människor som nästan aldrig ställer upp på intervjuer, som Conni Jonsson, vd på EQT, eller Anders Forsgren, en riktig doldis som grundade Rusta.

Hur länge till kommer samtalen pågå?

– Jag tror att vi är unika i Sverige med en obruten svit av hundra livesamtal med toppar i näringslivet, och så länge vi tycker att det är kul så fortsätter vi. Även om nyhetsbrevet är det viktiga, så är samtalen också en väldigt stark del av Rapidus varumärke.

Kerstin Weman Thornell

Klicka här för att komma till ett referat med bilder från samtalet med Olof Skoog i Lunds domkyrka. Här hittar du […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl