Efter flera år av allt större kapitalströmmar till de privatägda skånska teknik- och life sciencebolagen visar Rapidus sammanställning av årets emissioner att den uppåtgående trenden brutits. Under 2017 har 1,4 miljarder kronor investerats i 55 bolag, att jämföra med 1,7 miljarder i 63 bolag under 2016.
Det här är första gången på de fyra år Rapidus har statistik för som de totala investeringarna inte ökar. Även om den kraftiga tillväxten av investerat riskkapital började plana ut redan förra året handlade det då om en ökning på 23 procent jämfört med 2015.
Riskkapitalinvesteringar i miljoner kronor i privatägda teknik- och life science-bolag
Siffrorna påverkas till viss del av enskilda händelser som sticker ut, exempelvis att omskrivna Neo4j tog in 320 miljoner kronor 2016 och inget i år. Men investeringsklimatet har även generellt varit kärvare under 2017, enligt IT-veteranen och investeraren Örjan Johansson, som sitter i styrelsen för flera skånska teknikbolag som Hövding och Inyett. Han menar att investeringsviljan i onoterade skånska innovationsbolag sjönk kraftigt under våren, i spåren av att börsvärdet gått ner för ett antal nya noteringar.
– Man såg en väldigt tydlig nedgång i våras på riskkapital. Det var också en del bolag som var på väg till börsen som fick ändra sig. Allt med marknaden är psykologi och flockbeteende, det handlar inte om en brist på kapital, säger Örjan Johansson till Rapidus.
Bilden av ett tvärstopp för investeringar innan midsommar delas av Oscar Ahlgren, vd för fondkommissionen Västra Hamnen Corporate Finance. Han betonar dock att marknaden återhämtat sig under hösten, på tvärs mot mångas farhågor. Oscar Ahlgren menar att investeringsklimatet är historiskt gott, om än mer ”försiktigt” nu än för 1-2 år sedan.
Rapidus sammanställning täcker samtliga emissioner i privatägda teknik- och life sciencebolag som rapporterats i Rapidus och i andra medier.
BoneSupport, Boozt och Acconeer hör till de bolag som tidigare fått in ansenliga summor riskkapital men listat sig under året och därmed inte längre är privatägda. I gengäld hjälps statistiken upp av att Malmöbolaget Orbital Systems fick in cirka 135 miljoner kronor från bland andra H&M-chefen Karl-Johan Persson och att Min Doktor tog in 218 miljoner från tidigare ägare. I toppen syns liksom tidigare år även nanoteknikavknoppningarna Sol Voltaics samt Glo, där Google klev in som ny storägare under sommaren.
Felicia Frithiof