måndag 31 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lägre investeringstakt i Skånes privatägda teknikbolag

Efter flera år av allt större kapitalströmmar till de privatägda skånska teknik- och life sciencebolagen visar Rapidus sammanställning av årets emissioner att den uppåtgående trenden brutits. Under 2017 har 1,4 miljarder kronor investerats i 55 bolag, att jämföra med 1,7 miljarder i 63 bolag under 2016.

Det här är första gången på de fyra år Rapidus har statistik för som de totala investeringarna inte ökar. Även om den kraftiga tillväxten av investerat riskkapital började plana ut redan förra året handlade det då om en ökning på 23 procent jämfört med 2015.

Riskkapitalinvesteringar i miljoner kronor i privatägda teknik- och life science-bolag

Siffrorna påverkas till viss del av enskilda händelser som sticker ut, exempelvis att omskrivna Neo4j tog in 320 miljoner kronor 2016 och inget i år. Men investeringsklimatet har även generellt varit kärvare under 2017, enligt IT-veteranen och investeraren Örjan Johansson, som sitter i styrelsen för flera skånska teknikbolag som Hövding och Inyett. Han menar att investeringsviljan i onoterade skånska innovationsbolag sjönk kraftigt under våren, i spåren av att börsvärdet gått ner för ett antal nya noteringar.

– Man såg en väldigt tydlig nedgång i våras på riskkapital. Det var också en del bolag som var på väg till börsen som fick ändra sig. Allt med marknaden är psykologi och flockbeteende, det handlar inte om en brist på kapital, säger Örjan Johansson till Rapidus.

Bilden av ett tvärstopp för investeringar innan midsommar delas av Oscar Ahlgren, vd för fondkommissionen Västra Hamnen Corporate Finance. Han betonar dock att marknaden återhämtat sig under hösten, på tvärs mot mångas farhågor. Oscar Ahlgren menar att investeringsklimatet är historiskt gott, om än mer ”försiktigt” nu än för 1-2 år sedan.

Rapidus sammanställning täcker samtliga emissioner i privatägda teknik- och life sciencebolag som rapporterats i Rapidus och i andra medier.

BoneSupport, Boozt och Acconeer hör till de bolag som tidigare fått in ansenliga summor riskkapital men listat sig under året och därmed inte längre är privatägda. I gengäld hjälps statistiken upp av att Malmöbolaget Orbital Systems fick in cirka 135 miljoner kronor från bland andra H&M-chefen Karl-Johan Persson och att Min Doktor tog in 218 miljoner från tidigare ägare. I toppen syns liksom tidigare år även nanoteknikavknoppningarna Sol Voltaics samt Glo, där Google klev in som ny storägare under sommaren.

Klicka här för att se hela listan på emissioner för skånska privatägda teknik- och life sciencebolag under 2017.

Felicia Frithiof

Efter flera år av allt större kapitalströmmar till de privatägda skånska teknik- och life sciencebolagen visar Rapidus sammanställning av årets […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.


  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Lyckegård kapar förlusten – och lämnar Skåne

    Lyckegård Group minskar förlusten rejält för 2024. Till stor del beror det på att koncernen har kapat det olönsamma affärsområdet Soil & Seed. Nu meddelar bolaget att verksamheten flyttas.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Alfa Laval förteget om framtidsplanerna

    KOMMENTAR: Alfa Laval vill köpa ett franskt bolag inom kryoteknik – tekniken att kyla ned ämnen till under minus 150 grader. Priset är närmare 9 miljarder kronor. Området är helt nytt för Lundabolaget. Ändå kan inte Alfa Laval vaska fram en talesperson som kan ge en strategisk bakgrund till affären.

  • Koenigsegg tar första steget mot börsen

    Den svenska superbilstillverkaren Koenigsegg stuvar om i bolagstoppen och det Ängelholmsbaserade bolaget går från privat till publikt. Samtidigt ska de drygt 800 anställda få chansen att bli delägare genom personaloptioner.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.