måndag 16 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Miljonregn över cancerbolaget

|  
|  

Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

Lundabolaget Reccan har utvecklat ett blodbaserat test för tidig upptäckt av cancer i bukspottkörteln. Genom att ge patienter tillgång till ett enkelt blodprov vill Reccan erbjuda ett effektivt verktyg för att upptäcka cancer i bukspottkörteln i ett tidigt skede, när möjligheterna till framgångsrik behandling är som störst.

Anna Brodén

Reccan ingår nu i ett konsortium med 26 deltagare från 13 europeiska länder. Nya är även Lunds universitet, Truly Labs och patientföreningen Palema.

Konsortiet går under namnet Shield och har fokus på att förbättra överlevnaden genom att upptäcka pankreascancer i ett tidigare stadie. I dag upptäcks över hälften av alla fall av sjukdomen i ett långt framskridet stadium, då det är för sent att operera. Av de 153 EU-miljonerna som konsortiet tilldelats får Reccan cirka 9,6 Mkr.

Får klinisk validering på 1 000 personer

– Att ingå i Shield innebär att vi går in i en klinisk validering med över 1 000 individer med kraftigt förhöjd risk för sjukdomen. Men värdet är så mycket större än den summa pengar vi får, säger Reccans vd Anna Brodén, som tog över vd-posten i bolaget efter Malin Bornschein, nu vd på Medeon Science Park, kring årsskiftet.

– Nu får vi vara med och ta fram rutiner och guidelines för vad som gäller för den här patientgruppen ur ett Europaperspektiv.

Screeningpilotprojekt ska genomföras i sju EU-länder och erbjuda årliga blodtester för personer som har familjär genetisk benägenhet för bukspottkörtelcancer. Målet är att minska andelen sena diagnoser och i slutändan öka den femåriga överlevnadsgraden från mindre än 10 procent till 30 procent fram till 2035.

För en månad sen genomförde Reccan en riktad nyemission där Sandberg Development gick in med 5 av 7 miljoner kronor. Övrigt kapital kom från mindre ägare samt Reccans grundare Roland Andersson. Pengarna ska användas till att lämna in en ansökan om CE-märkning under andra halvan av 2026 och därefter lansera bolagets test i Europa under 2027.

– Att vi nu ingår i Shield påverkar inte den tidsplanen, den ligger fast, säger Anna Brodén.

Martin Linderoth

Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.


  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Sandberg pytsar in mer i cancerbolag 

    Medtech-bolaget Reccan gör en riktad nyemission. Största investerare är Sandberg Development, som tidigare gått in med pengar i Lundabolaget. – Utvecklingsfasen är avslutad, säger vd Anna Brodén.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.