tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Vinodlare ny kundgrupp för noterade Arc Aroma Pure…

Noterade Lundabolaget Arc Aroma Pure har med sin CEPT-plattform hittills fokuserat på vattenrening och biogasproduktion. Nu satsar man vidare mot matindustrin för att effektivisera olivoljeframställning och förkorta jäsningsprocessen för vin.

Miljöteknikbolaget Arc Aroma Pure grundades 2008 av Pär Henriksson, vars tekniska idé bygger på en kombination av bioteknik och elektronik där man utvecklat en metod att kontrollera elektriska pulser. CEPT-plattformen, som är en generator, skickar ut kortvariga högspänningspulser som spränger cellmembranet så att mikroorganismer blir mer tillgängliga för diverse processer.

Inom biogasområdet, som går under namnet bioCEPT, har tekniken testats på två ställen i Skåne, fast med varierat resultat. På Klippans reningsverk har en fast installation ökat biogasproduktionen med 14 procent, och kommunens VA-chef säger till Rapidus att man har för avsikt att fortsätta med tekniken. Men på biogasanläggningen i Jordberga utanför Trelleborg har det gått trögt.

– Installationen i Jordberga har inte nått upp till våra eller anläggningens förväntningar, vi har sett bra perioder men drabbats av störningar. Vi behöver skarpa människor på plats i fält som kan tekniken, säger Arc Aroma Pures vd Johan Möllerström till Rapidus.

Förutom bioCEPT har man delat in verksamheten i områdena dynaCEPT, optiCEPT och oliveCEPT. I september levererade man tre oliveCEPT-system till Italien inför olivsäsongen där tekniken används för att effektivisera processen vid olivoljeextraktion.

– Vi har även fått förfrågningar från Napa Valley i Kalifornien som vill använda tekniken vid vinproduktion. Försök har visat att behandlingen frigör smakämnen som gör att man får en mognare och kraftfullare smak även på ungt vin, säger Johan Möllerström.

Arc Aroma Pures aktier är noterade på Nasdaq First North. Största ägare är grundaren Pär Henriksson med ett 30-procentigt innehav.

Under det senaste räkenskapsåret, som löpte fram till april, omsatte Arc Aroma Pure 7,7 miljoner kronor. 20 personer är involverade i verksamheten varav 8 är anställda.

Magnus Erlandsson

Noterade Lundabolaget Arc Aroma Pure har med sin CEPT-plattform hittills fokuserat på vattenrening och biogasproduktion. Nu satsar man vidare mot […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.