söndag 24 november 2024

inloggad som

Vinodlare ny kundgrupp för noterade Arc Aroma Pure…

Noterade Lundabolaget Arc Aroma Pure har med sin CEPT-plattform hittills fokuserat på vattenrening och biogasproduktion. Nu satsar man vidare mot matindustrin för att effektivisera olivoljeframställning och förkorta jäsningsprocessen för vin.

Miljöteknikbolaget Arc Aroma Pure grundades 2008 av Pär Henriksson, vars tekniska idé bygger på en kombination av bioteknik och elektronik där man utvecklat en metod att kontrollera elektriska pulser. CEPT-plattformen, som är en generator, skickar ut kortvariga högspänningspulser som spränger cellmembranet så att mikroorganismer blir mer tillgängliga för diverse processer.

Inom biogasområdet, som går under namnet bioCEPT, har tekniken testats på två ställen i Skåne, fast med varierat resultat. På Klippans reningsverk har en fast installation ökat biogasproduktionen med 14 procent, och kommunens VA-chef säger till Rapidus att man har för avsikt att fortsätta med tekniken. Men på biogasanläggningen i Jordberga utanför Trelleborg har det gått trögt.

– Installationen i Jordberga har inte nått upp till våra eller anläggningens förväntningar, vi har sett bra perioder men drabbats av störningar. Vi behöver skarpa människor på plats i fält som kan tekniken, säger Arc Aroma Pures vd Johan Möllerström till Rapidus.

Förutom bioCEPT har man delat in verksamheten i områdena dynaCEPT, optiCEPT och oliveCEPT. I september levererade man tre oliveCEPT-system till Italien inför olivsäsongen där tekniken används för att effektivisera processen vid olivoljeextraktion.

– Vi har även fått förfrågningar från Napa Valley i Kalifornien som vill använda tekniken vid vinproduktion. Försök har visat att behandlingen frigör smakämnen som gör att man får en mognare och kraftfullare smak även på ungt vin, säger Johan Möllerström.

Arc Aroma Pures aktier är noterade på Nasdaq First North. Största ägare är grundaren Pär Henriksson med ett 30-procentigt innehav.

Under det senaste räkenskapsåret, som löpte fram till april, omsatte Arc Aroma Pure 7,7 miljoner kronor. 20 personer är involverade i verksamheten varav 8 är anställda.

Magnus Erlandsson

Noterade Lundabolaget Arc Aroma Pure har med sin CEPT-plattform hittills fokuserat på vattenrening och biogasproduktion. Nu satsar man vidare mot […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.