måndag 29 april 2024

inloggad som

Vinodlare ny kundgrupp för noterade Arc Aroma Pure…

Noterade Lundabolaget Arc Aroma Pure har med sin CEPT-plattform hittills fokuserat på vattenrening och biogasproduktion. Nu satsar man vidare mot matindustrin för att effektivisera olivoljeframställning och förkorta jäsningsprocessen för vin.

Miljöteknikbolaget Arc Aroma Pure grundades 2008 av Pär Henriksson, vars tekniska idé bygger på en kombination av bioteknik och elektronik där man utvecklat en metod att kontrollera elektriska pulser. CEPT-plattformen, som är en generator, skickar ut kortvariga högspänningspulser som spränger cellmembranet så att mikroorganismer blir mer tillgängliga för diverse processer.

Inom biogasområdet, som går under namnet bioCEPT, har tekniken testats på två ställen i Skåne, fast med varierat resultat. På Klippans reningsverk har en fast installation ökat biogasproduktionen med 14 procent, och kommunens VA-chef säger till Rapidus att man har för avsikt att fortsätta med tekniken. Men på biogasanläggningen i Jordberga utanför Trelleborg har det gått trögt.

– Installationen i Jordberga har inte nått upp till våra eller anläggningens förväntningar, vi har sett bra perioder men drabbats av störningar. Vi behöver skarpa människor på plats i fält som kan tekniken, säger Arc Aroma Pures vd Johan Möllerström till Rapidus.

Förutom bioCEPT har man delat in verksamheten i områdena dynaCEPT, optiCEPT och oliveCEPT. I september levererade man tre oliveCEPT-system till Italien inför olivsäsongen där tekniken används för att effektivisera processen vid olivoljeextraktion.

– Vi har även fått förfrågningar från Napa Valley i Kalifornien som vill använda tekniken vid vinproduktion. Försök har visat att behandlingen frigör smakämnen som gör att man får en mognare och kraftfullare smak även på ungt vin, säger Johan Möllerström.

Arc Aroma Pures aktier är noterade på Nasdaq First North. Största ägare är grundaren Pär Henriksson med ett 30-procentigt innehav.

Under det senaste räkenskapsåret, som löpte fram till april, omsatte Arc Aroma Pure 7,7 miljoner kronor. 20 personer är involverade i verksamheten varav 8 är anställda.

Magnus Erlandsson

Noterade Lundabolaget Arc Aroma Pure har med sin CEPT-plattform hittills fokuserat på vattenrening och biogasproduktion. Nu satsar man vidare mot […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.