onsdag 23 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Finska fuktskador lyfter Lundabolaget cTrap

|  ,
|  ,

Lundabaserade cTrap ökade omsättningen med nästan 70 procent under 2016, från 1,9 till 3,1 miljoner kronor. Bakom försäljningsframgångarna ligger expansionen på den finska marknaden för deras giftabsorberande skyddsduk för inomhusmiljöer.

– Vi ser ut att öka omsättningen i år också, men inte lika mycket som förra året, säger vd Johan Mattsson till Rapidus.

Skyddsduken som företaget producerar har utvecklats av grundaren Lennart Larsson, professor vid institutionen för laboratoriemedicin på Lunds universitet. Den består av två lager och hindrar skadliga ämnen från att spridas i luften. Det första lagret består av aktivt kol som binder organiska ämnen, medan det andra består av polymer som släpper igenom fukt men hindrar partiklar och gaser.

Precis som tidigare utgörs kundkretsen till största delen av kommunala fastighetsbolag, som använder företagets skyddsduk vid renoveringar och fuktskador. Men skillnaden är att försäljningen på den finska marknaden nu kommit igång på allvar, efter intåget här 2015. Samtidigt upplever företaget att de har nått större acceptans inom byggbranschen.

– Det tar tid att introducera den här typen av produkt. Nu har vi bedrivit försäljning i drygt fyra år och samtliga projekt har gått bra vilket har gjort att marknaden nu har allt större förtroende för oss och vår produkt. Duken används också på fler ytor i fastigheterna, säger Johan Mattsson.

Nästa marknad som cTrap sneglar mot är den brittiska. Samtidigt ser man fram emot att duken oftare ska installeras i förebyggande syfte redan vid nybyggnation. Bolaget grundades 2013 av Johan Mattsson och Lennart Larsson tillsammans med LU Holding, som fortfarande är delägare.

Felicia Frithiof

Lundabaserade cTrap ökade omsättningen med nästan 70 procent under 2016, från 1,9 till 3,1 miljoner kronor. Bakom försäljningsframgångarna ligger expansionen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.