torsdag 21 november 2024

inloggad som

Het investeringstrend sprider sig över sundet

Kort sagt: ”Hur skapar vi en bättre värld samtidigt som vi gör goda affärer?” Frågeställningen låter som en grånad hippies inställning till investeringar, men tanken har aldrig varit mer aktuell. Här är Sverige tio år före, men Danmark hakar på.

Av Keld Broksø, Rapidus Köpenhamnsredaktör

Klik her for at se dansk version af analysen

I Köpenhamn tog det fart när Dansk Industri för tre veckor sedan höll årsmöte med temat ”Hur kan företagen bidra till att lösa globala utmaningar?” Och i dag håller tidningen Børsen en konferens om ”impact investments” – och Sveriges erfarenheter av dessa – med undertecknad som projektledare.

Det är kort och gott rykande aktuellt i Danmark att göra som Sverige och frågeställningarna framstår inte längre som alltför naivia eller flummiga.

Danskarnas problem är att Sverige ligger tio år framför Danmark, åtminstone enligt Anders Klinkby som är en av dagens talare på Børsens konferens. Han var direktör för Investeringsfondbranschen, som nu fusionerats med Finans Danmark för att skapa en starkare branschorganisation i lobbyingarbetet. De vill inte bara få på plats en motsvarighet till det svenska investeringssparkontot men även öka fokuseringen på impact investments som en global konkurrensparameter.

Intresset i både Danmark och Sverige är en effekt av en global trend. Vi står kort och gott inför en revolution när såväl Facebooks Mark Zuckerberg, Microsofts Bill Gates, Bain Capital, BlackRock som Goldman Sachs har utarbetade strategier för impact investments.

Impact investments handlar om förbättringar – sociala och miljömässiga – inte bara för bolagens skull men för världens skull. Man måste skapa nåbara förbättringar och i utbyte acceptera lägre avkastning. Här finns alltså en gråzon mellan ansvarsfulla investeringar och impact investments.

Så långt teorin, nu gäller det att få praktiken på plats. Och här börjar Danmark ta rygg på Sverige:

* PFA, som förvaltar pengarna för en miljon pensionssparare, lanserade i somras en ny strategi fram till 2020 för att göra investeringar i ett ”hållbart samhälle”. PFA har även publicerat offentliga listor på de bolag PFA undersöker för brott mot pensionsbolagets värdegrund – och en offentlig lista på de företag som utesluts som potentiella investeringsobjekt.

* Villum Fonden och Velux Fonden, som stöttar forskning, miljöarbete, kultur och socialt arbete, har delat ut 9,4 miljarder danska kronor via en impact investment-strategi bekostad av Velux’ fönstertillverkning.

*PensionsDanmark, som förvaltar 222 miljarder danska kronor i pensionsmedel, har använt ett tvåsiffrigt miljardbelopp till Copenhagen Infrastructure Partners. Dessa bygger biokraftverk och vindkraftsparker efter en strategi om ansvarsfulla investeringar.

* Simon Boas Hoffmeyer, hållbarhetschef på Carlsberg Group, har de senaste två åren arbetat med en ny strategi för koncernens 47.000 anställda: ”Together Towards Zero”. Bland annat går den ut på att eliminera koldioxidutsläppen och halvera Carlsbergs vattenförbrukning till år 2030.

Vi danskar kan snart sluta le defensivt när investeringar med målet att skapa en bättre värld kommer på tal. Svenskarna upplever det redan som en god affär. Det är inte filantropi – det är cool business.

Kort sagt: ”Hur skapar vi en bättre värld samtidigt som vi gör goda affärer?” Frågeställningen låter som en grånad hippies […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.