fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånsk forskartrio bygger miljardindustri i Norrland

Den skånska kemisten Lars Stigssons patent är basen för anläggningen SunPine i Piteå, som 2016 omsatte 950 miljoner kronor på att utvinna bio-diesel ur tallolja. Nu är han och kompanjonerna Anders Arkell och Christian Hulteberg på god väg att göra om samma resa med en teknik att utvinna drivmedel till bilar ur svartlut från pappersbruken.

Sedan i vintras puttrar en norrländsk pilotanläggning som kan separera ut ligninet ur svartlutet via ett membran. Polymerkedjorna i ligninet delas sedan upp i mindre delar och renas till en olja som slutligen hydreras med vätgas för att få bort överflödigt syre. Resultatet blir bio-diesel som det går att driva bilar, bussar och lastbilar med.

– Pilotanläggningen kan hantera ungefär en kubikmeter om dagen. Vi behöver skala upp det 100 gånger för att nå industriell nivå, något som kan bli verklighet under 2018, säger Lars Stigsson till Rapidus.

Han vill inte uppge var pilotanläggningen är placerad med enligt vad Rapidus erfar sker försöken på Smurfit Kappas pappersbruk i Piteå. Vägg i vägg finns en forskningsanläggning inom statliga Rise, där slutstegen i processen – hydreringen med vätgas – håller på att provas ut i en separat testanläggning.

Utvecklingen är lagd i bolaget SunCarbon, som Lars Stigsson bildade för några år sedan tillsammans med Anders Arkell, doktor i kemiteknik vid Lunds universitet och Christian Hulteberg, Lundaforskare inom kemisk katalys. Hittills har trion finansierat arbetet själva samt med forskningsbidrag från Mistra, Energimyndigheten och BioLi 2.0, ett statligt 38-miljonersprojekt för att ta fram användbara råvaror ur lignin.

I SunPine gick Preem, Södra och Sveaskog in på ett tidigt stadium och satsade 350 miljoner kronor på att få fabriken på plats. Lars Stigsson räknar med samma förlopp för SunCarbon.

– Jag tror det finns många som är intresserade. Talloljan kommer också från skogsråvara, men ligninet finns i mycket större mängd. I dag bränner vi upp miljoner ton lignin i massaindustrins sodapannor, säger han.

SunCarbon sysselsätter ett tiotal personer i Piteå, vid kemiteknikinstitutionen på LTH samt vid Christian Hultebergs labb i Tygelsjö utanför Malmö.

Lars Stigsson är även mannen bakom bolaget Treetotextile, grundat 2014 och med Ikea och H&M som delägare. Verksamheten, som nyligen uppmärksammades av Di Digital, är inriktad på en metod att producera textilfiber av cellulosa. En större pilotanläggning för tekniken har uppförts hos statliga forskningsinstitutet Swerea IVF i Mölndal. Under 2016 blev de första textilproverna klara och ägarna har nu beslutat gå vidare med kommersialiseringsprocessen.

Erik Olausson

Den skånska kemisten Lars Stigssons patent är basen för anläggningen SunPine i Piteå, som 2016 omsatte 950 miljoner kronor på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Starkt Beijer Ref trots kyliga tider

    Värme- och kylgrossisten Beijer Ref visar en stark tillväxt i både omsättning och resultat för det första kvartalet 2025. Aktien sticker på börsen efter torsdagens rapport.