torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Efter Mistbase-köpet: ARM ska nyanställa 40 i Lund

ARM har redan 120 anställda i Lund och får med Mistbase-köpet ytterligare ett 20-tal i en ny, separat utvecklingsavdelning. Men det är bara början, uppger hårdvarujättens Lundachef Olof Dellien i en intervju med Rapidus.

I går bekräftade ARM officiellt den affär som Rapidus kunde avslöja redan i måndags. Utöver Lundabolaget Mistbase köper den brittiska koncernen även London-baserade NextG-Com, inriktat på mjukvara för radiokommunikation enligt den nya standarden Narrow Band IoT. Affärerna kompletterar varandra då Mistbase varit fokuserat på hårdvara och maskinnära mjukvara för samma standard.

– ARM har stora ambitioner inom Internet of Things. För ett par år sedan köpte vi företag inom bluetooth och wifi, nu kan vi utvidga även till denna nya typ av trådlös kommunikation, säger Olof Dellien till Rapidus.

Han chefar över ARM:s existerande Lundaenhet, som är inriktad på utveckling av grafik- och videoprocessorer. Verksamheten har successivt växt till att sysselsätta 120 anställda och är i färd med att ta över ytterligare ett våningsplan i fastigheten på Ideonområdet. Med köpet av Mistbase lägger ARM grunden till en ny, separat utvecklingsenhet i Lund. Med i affären följer runt 25 anställda, konsulter och examensarbetare.

– ARM har expanderat i Lund sedan jag började här, men nu accelererar vi och har lagt en aggressiv tillväxtplan för i år och nästa år. Vi kommer nog växa med 40 personer under 2017, utöver den personal som tillkommer med köpet av Mistbase, säger Olof Dellien.

Därmed kommer Lund bli en av ARM:s största utvecklingssajter utanför huvudkontoret i Cambridge i England. Totalt har ARM knappt 4.600 anställda världen över.

Historiskt har ARM främst utvecklat strömsnåla processorer, som i sin tur tillverkas på licens av spelare som Samsung och Apple. Enligt ARM:s egna siffror har 90 procent av de mobiler, läsplattor och laptopdatorer som säljs i dag inbyggd teknik som licensierats från ARM. På senare år har koncernen även börjat göra inbrytningar inom andra fält som drönare, wearables, uppkopplade komponenter i bilar och VR-glasögon.

Mistbase grundades 2015 av vd:n Michal Stala och operative chefen Magnus Midholt. Duon var huvudägare vid försäljningen till ARM och kommer arbeta kvar i verksamheten i liknande roller under ARM:s paraply.

Bland övriga delägare som nu sålt sin andelar finns LU Holding, Mincs tidigare vd Mårten Öbrink, affärsänglarna Anders Berglund och Andy Ketskes samt Johan Qviberg via bolaget Quinary.

Erik Olausson

ARM har redan 120 anställda i Lund och får med Mistbase-köpet ytterligare ett 20-tal i en ny, separat utvecklingsavdelning. Men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.