tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Oatly miljonsatsar på nytt havrecenter i Lund

Nysatsningen ScanOats vid Lunds universitet fick i förra veckan klart med statlig finansiering för havrerelaterad forskning. Men även Lantmännen, Malmöbolaget Oatly och halländska Swedish Oat Fiber backar upp initiativet med sammanlagt 20 miljoner kronor, kan Rapidus berätta.

Målet med ScanOats är att kartlägga havrens arvsmassa, utveckla precisionsodling, forska på havres inverkan på kost och hälsa samt kring hur bioteknik kan förvandla havre till olika livsmedelsprodukter.

Lantmännen, Oatly och Swedish Oat Fiber ska årligen tillsammans bidra med 1,25 miljoner kronor i pengar och 3,75 miljoner kronor som arbete och material, under minst fyra år till ScanOats. Detta innebär att ScanOats kommer att ha en budget på minst 120 miljoner kronor under de närmaste åren, inräknat de 100 miljoner kronor centret nyligen fått från Stiftelsen för strategisk forskning.

Tidigare forskning har bland annat visat att havres lösliga och olösliga fibrer kan sänka kolesterolhalten, stabilisera blodsockernivån och påverka kognitionen.

– Vi hoppas få ny kunskap inom ScanOats som kan hjälpa oss få havre med hög betaglukanhalt, hög proteinhalt och sjukdomsresistens, säger Lantmännens forskningschef Mats Larsson till Rapidus.

Lantmännen har sedan tidigare ett engagemang på Lunds universitet som delägare och huvudfinansiär i CropTailor, en forskningsavknoppning kring teknik för att förädla fram nya havresorter snabbare än i dag.

Företagen som är med i ScanOuts ska kunna använda kunskapen och de patent som kommer fram – mot en ersättning till forskarna – uppger Rickard Öste, grundare av bland annat Oatly och Aventure.

– Centret får finansiering för upp till åtta års forskning och kommer förhoppningsvis fortsätta efter det. Under tiden ska även andra företag kunna ansluta sig, säger han till Rapidus.

ScanOats kommer att involvera ett 50-tal forskare över tiden, bland andra forskningsgrupper kring Olof Olsson, Inger Björck och Patrik Adlercreutz vid Lunds universitet och Anders Jonsson vid statliga Rise, Research Institutes of Sweden. Projektledare är Lundaprofessorn Leif Bülow.

Utöver ScanOats fick ytterligare ett Lundaprojekt förra veckan klart med finansiering från Stiftelsen för strategisk forskning. Tillsammans med bland andra jättarna Novo Nordisk, Johnson & Johnson, Pfizer samt de lokala bolagen Probi och Follicum ska en grupp Lundaforskare under professor Maria F Gomez ledning titta närmare på att individanpassa medicin mot diabetes.

Elisabet Ottosson

Nysatsningen ScanOats vid Lunds universitet fick i förra veckan klart med statlig finansiering för havrerelaterad forskning. Men även Lantmännen, Malmöbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.

  • Han lämnar vd-stolen efter bara ett år

    I början av förra året lämnade Henrik Hjalmarsson vd-posten på fönsterbolaget Inwido i Malmö för samma roll på Optigroup i Mölndal. Nu lämnar han även det uppdraget, för att återvända till ett skånskt bolag.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Mölla säker hamn i tullkaoset

    När börserna fallit världen över har familjeföretaget Skåne-Möllans aktie tagit fart. Det är inte första gången som aktien går motvalls och vd Anders Persson har en teori om varför.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.