söndag 27 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

BoneSupport ökar omsättningen rejält – men kassan sinar

Medicinteknikbolaget BoneSupport i Lund har ökat försäljningen av sitt patenterade bensubstitut med 50 procent under 2015, till nära 60 miljoner kronor. Men resultatmässigt är det fortfarande minus på sista raden och innan årsskiftet siktar ledningen på att få in nytt riskkapital.

BoneSupport har i dag fyra produkter som bygger på bolagets injicerbara keramiska bensubstitut. Nära 20.000 patienter har behandlats vid bentumörer, benskörhet, skelettinfektioner med mera. Ofta är detta enda alternativet till att transplantera ben från en annan del av patientens skelett i en komplicerad operation.

richard-davies– Det finns konkurrenter som påstår att de har liknande injicerbara produkter, men vi är de enda som har läkemedelsmyndigheternas godkännande för bensubstitut kombinerat med läkemedlen gentamycin respektive vancomycin, två antibiotika med effekt på många olika bakterier, säger Richard Davies, ny vd för bolaget sedan januari i år.

Kombinationsprodukterna där läkemedlet avges långsamt i kroppen på platsen för skadan förväntas förbättra behandlingen.

Bolaget fokuserar nu på regulatoriskt godkännande och försäljning, samt utveckling av nya produkter kombinerade med andra läkemedel.

BoneSupports kostnader ökade 2015, med 25 miljoner kronor, främst på grund av försäljningssatsningen. Det visar bokslutet som nyligen skickats in till Bolagsverket. Hur försäljningen av produkterna förväntas öka vill inte Richard Davies uppge, inte heller vad omsättningen landar på i år eller när bolaget kan göra sitt första positiva resultat.

Tidigare vd:n Lloyd Diamond gick till en position som affärsområdeschef i USA, vilken är bolagets största marknad. Enligt Richard Davis fick BoneSupport nyligen FDA-godkännande att starta en klinisk studie med den ena av kombinationsprodukterna, den första i sitt slag i USA, ett viktigt steg för att uppnå godkännande för den amerikanska marknaden.

Våren 2015 fick bolaget in 120 miljoner kronor och Tredje AP-fonden som ny delägare. Styrelsen har gjort bedömningen att BoneSupport behöver ytterligare extern finansiering i slutet av 2016.

BoneSupport bildades 2001 av Lars Lidgren, professor i ortopedi vid Lunds universitet. Största ägarna är Health Cap, Industrifonden och Lundbeckfond Ventures. Bolaget hade 2015 totalt 42 anställda, varav 18 i Sverige. Huvudkontoret med ledning, forskning och utveckling finns i Lund.

Elisabet Ottosson

Medicinteknikbolaget BoneSupport i Lund har ökat försäljningen av sitt patenterade bensubstitut med 50 procent under 2015, till nära 60 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svenska väskorna rymmer ett reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Vill rädda liv till sjöss med skånsk IoT

    PODD: Sensorer i kläderna på båtbesättningar. På så sätt ska olyckor undvikas till sjöss och liv räddas om olyckan ändå […]


  • Svenska väskorna rymmer ett reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Euris – ett övergivet bolag

    Veterinärdiagnostikbolaget European Institute of Science, Euris, är på väg att upplösas. Ett misslyckat köp av nätapoteket Apotek365 verkar bli spiken i kistan för bolaget som grundades av Dario Kriz 1990. Nu vill ingen kännas vid det.

  • Läkemedel från Lund i fas 3

    Kors i taket. En läkemedelskandidat som utvecklats i Lund går in i fas 3-studier. Det är sannolikt den enda hittills i år och i övrigt på lång tid som producerats av de annars hårt prövade skånska läkemedelsbolagen.

  • Ny huvudkandidat och påfylld kassa i Moroxite-bolag

    Bonesupport-grundaren Lars Lidgrens nya bolag Moroxite F har tagit in nytt kapital och rusar mot ett FDA-godkännande, för en helt ny kandidat. — Vi får en ny flaggskeppsprodukt, säger vd Johan Tinnerholm.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.