söndag 3 december 2023

inloggad som

Qlik-veteran köper in sig i robotteknik från LTH…

Malmöbaserade riskkapitalbolaget Porte-Monnaie Venture, uppbackat av Qlik-grundaren Staffan Gestrelius, går in som tioprocentig ägare i LTH-avknoppningen Cognibotics. Totalt får Cognibotics in tre miljoner kronor för vidare kundtester av tiomannabolagets patenterade metod för robotkalibrering.

Cognibotics har utvecklat mjukvara för att höja precisionen i industrirobotar genom att kompensera för fel och förslitningar i de mekaniska lederna. Genom att fästa robotarmens yttersta ände i en fast punkt, eller två robotarmar i varandra, och sedan stresstesta robotarna kan glapp och andra avvikelser i mekaniken mätas med robotens egna givare. Därmed kan styrsystemet kalibreras för att kompensera för avvikelserna.

Bolaget bildades 2013 av en grupp robotforskare på LTH och har hittills finansierats av grundarna själva, LU Innovation, med lån från Almi samt med 1,5 miljoner kronor i verifieringsstöd från Vinnova. I den färska emissionen på tre miljoner kronor står Porte-Monnaie Venture för den största enskilda posten.

Klas_Nilsson– Under hösten genomför vi kundtester på industrirobotar hos de större europeiska tillverkarna. Vi får vissa intäkter från detta men måste också gå in med egna resurser och det är framförallt det vi behöver pengar till, säger vd Klas Nilsson till Rapidus.

Till årsskiftet räknar han med att ha en produkt klar för marknaden.

Inräknat deltidsanställda och en trainee sysselsätter Cognibotics i dag tio personer.

Porte-Monnaie Venture får genom emissionen en tioprocentig ägarandel i Cognibotics. Riskkapitalbolaget grundades 2013 av Staffan Gestrelius, Pouyan Kasraian och Johan Falk, samtliga med kopplingar till kapitalförvaltningsbolagen Falk&Partners. Sedan tidigare har Porte-Monnaie Venture en ägarandel i Lundabolaget BioActive Polymers.

Erik Olausson

Malmöbaserade riskkapitalbolaget Porte-Monnaie Venture, uppbackat av Qlik-grundaren Staffan Gestrelius, går in som tioprocentig ägare i LTH-avknoppningen Cognibotics. Totalt får Cognibotics […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggadVårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv


  • Rapidus lanserar podd
https://open.spotify.com/show/6ZJbqTBYY3pDjZyTr7g1qt?si=18efd5d16e134096

Samarbetspartners

Zacco
Sparbanken Skåne
Lindahl