tisdag 22 oktober 2024

inloggad som

Qlik-veteran köper in sig i robotteknik från LTH…

Malmöbaserade riskkapitalbolaget Porte-Monnaie Venture, uppbackat av Qlik-grundaren Staffan Gestrelius, går in som tioprocentig ägare i LTH-avknoppningen Cognibotics. Totalt får Cognibotics in tre miljoner kronor för vidare kundtester av tiomannabolagets patenterade metod för robotkalibrering.

Cognibotics har utvecklat mjukvara för att höja precisionen i industrirobotar genom att kompensera för fel och förslitningar i de mekaniska lederna. Genom att fästa robotarmens yttersta ände i en fast punkt, eller två robotarmar i varandra, och sedan stresstesta robotarna kan glapp och andra avvikelser i mekaniken mätas med robotens egna givare. Därmed kan styrsystemet kalibreras för att kompensera för avvikelserna.

Bolaget bildades 2013 av en grupp robotforskare på LTH och har hittills finansierats av grundarna själva, LU Innovation, med lån från Almi samt med 1,5 miljoner kronor i verifieringsstöd från Vinnova. I den färska emissionen på tre miljoner kronor står Porte-Monnaie Venture för den största enskilda posten.

Klas_Nilsson– Under hösten genomför vi kundtester på industrirobotar hos de större europeiska tillverkarna. Vi får vissa intäkter från detta men måste också gå in med egna resurser och det är framförallt det vi behöver pengar till, säger vd Klas Nilsson till Rapidus.

Till årsskiftet räknar han med att ha en produkt klar för marknaden.

Inräknat deltidsanställda och en trainee sysselsätter Cognibotics i dag tio personer.

Porte-Monnaie Venture får genom emissionen en tioprocentig ägarandel i Cognibotics. Riskkapitalbolaget grundades 2013 av Staffan Gestrelius, Pouyan Kasraian och Johan Falk, samtliga med kopplingar till kapitalförvaltningsbolagen Falk&Partners. Sedan tidigare har Porte-Monnaie Venture en ägarandel i Lundabolaget BioActive Polymers.

Erik Olausson

Malmöbaserade riskkapitalbolaget Porte-Monnaie Venture, uppbackat av Qlik-grundaren Staffan Gestrelius, går in som tioprocentig ägare i LTH-avknoppningen Cognibotics. Totalt får Cognibotics […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Peab-ägaren dubblar donationerna

    Mats Paulssonstiftelserna dubblar årets donationer till skånsk life science-forskning. Detta för att hedra att instiftaren och Peab-grundaren Mats Paulsson fyllt 80 år. Så här mycket pengar blir det.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Qgroup återupptar sikte på börsen

    IT-konsultkoncernen Qgroup växer med ett nytt bolagsköp och utökar sin redan omfattande portfölj, som i dag består av över 30 IT-konsultbolag. Vd Jon Carvell återupptar dessutom börsplanerna och en notering kan bli av redan nästa år.