tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Qlik-veteran köper in sig i robotteknik från LTH…

Malmöbaserade riskkapitalbolaget Porte-Monnaie Venture, uppbackat av Qlik-grundaren Staffan Gestrelius, går in som tioprocentig ägare i LTH-avknoppningen Cognibotics. Totalt får Cognibotics in tre miljoner kronor för vidare kundtester av tiomannabolagets patenterade metod för robotkalibrering.

Cognibotics har utvecklat mjukvara för att höja precisionen i industrirobotar genom att kompensera för fel och förslitningar i de mekaniska lederna. Genom att fästa robotarmens yttersta ände i en fast punkt, eller två robotarmar i varandra, och sedan stresstesta robotarna kan glapp och andra avvikelser i mekaniken mätas med robotens egna givare. Därmed kan styrsystemet kalibreras för att kompensera för avvikelserna.

Bolaget bildades 2013 av en grupp robotforskare på LTH och har hittills finansierats av grundarna själva, LU Innovation, med lån från Almi samt med 1,5 miljoner kronor i verifieringsstöd från Vinnova. I den färska emissionen på tre miljoner kronor står Porte-Monnaie Venture för den största enskilda posten.

Klas_Nilsson– Under hösten genomför vi kundtester på industrirobotar hos de större europeiska tillverkarna. Vi får vissa intäkter från detta men måste också gå in med egna resurser och det är framförallt det vi behöver pengar till, säger vd Klas Nilsson till Rapidus.

Till årsskiftet räknar han med att ha en produkt klar för marknaden.

Inräknat deltidsanställda och en trainee sysselsätter Cognibotics i dag tio personer.

Porte-Monnaie Venture får genom emissionen en tioprocentig ägarandel i Cognibotics. Riskkapitalbolaget grundades 2013 av Staffan Gestrelius, Pouyan Kasraian och Johan Falk, samtliga med kopplingar till kapitalförvaltningsbolagen Falk&Partners. Sedan tidigare har Porte-Monnaie Venture en ägarandel i Lundabolaget BioActive Polymers.

Erik Olausson

Malmöbaserade riskkapitalbolaget Porte-Monnaie Venture, uppbackat av Qlik-grundaren Staffan Gestrelius, går in som tioprocentig ägare i LTH-avknoppningen Cognibotics. Totalt får Cognibotics […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Mikrodust expanderar med ny vd 

  Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.