lördag 5 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Analys: Gör det själv-kulturen sopar banan med innovationssystemet

mini_erikKort sagt: Måndagens evenemang Startup Live blev något av ett väckelsemöte för de redan frälsta i entreprenörsbubblan. Samtidigt går det inte att ta miste på kraften i denna gräsrotsaktivism, som på kort tid ryckt ifrån sig initiativet från det offentligt finansierade innovationssystemet.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Yasemin Arhan Modéer, tidigare chef för Anagram Live och vd för Altitude Meetings, tar i vanliga fall hyggligt betalt för sina moderatorsuppdrag. För sin insats på Startup Live i Malmö nöjde hon sig med en applåd och en blomsterkvast från Hampus Jakobsson.

Som TAT-grundare, affärsängel och drivande kraft i såväl entreprenörshuset The Ground som organisationen Malmö Startups fungerar han som förste predikant för den klick av människor där själva entreprenörskapet gått från att vara en sysselsättning till att bli en livsåskådning.

Totalt kom i runda slängar 500 personer, en imponerande siffra för ett helt nytt evenemang. Så är det också något berusande i det ideella engagemanget och gör det själv-andan som ligger bakom. Visst fanns det sponsorer till Startup Live men stora delar av programmet improviserades fram av medlemmar ur publiken och det var tydligt att det inte bara var Yasemin Arhan Modéer som nöjde sig med uppmärksamheten som enda betalning.

Kontrasten lär bli stor till Malmös näringslivsgala nu på måndag, ett jätteevenemang orkestrerat ut i minsta guldglittrande detalj med en budget på runt tre miljoner kronor. Proffsigt, men inte hälften så medryckande.

Startup Live är det hittills största men långt ifrån enda resultatet av den gräsrotsaktivism som just nu frodas i entreprenörsbubblan. Andra exempel är hårdvarukonferensen Hardware Connected i december, Foo Cafés återkommande träffar Startup Dojo, evenemanget Startup Fair som teknologkåren på LTH anordnar i april och det nystartade nätverket Growhbg i Helsingborg. På danska sidan finns föregångaren CPHFTW, som regelbundet lockar över 600 deltagare till sina stormöten.

Trots miljoner i offentliga stödpengar håller det etablerade innovationssystemet alltså på att förlora initiativet till en grupp glada amatörer.

Riktigt så enkelt är det givetvis inte, den bubbla av entreprenörer som engagemanget springer ur får i många fall hela eller delar av sin försörjning tryggad av offentliga källor. Utan inkubatorer som Minc och Ideon Innovation, villkorslån från Almi, bidrag från Vinnova och stöd från Invest in Skåne och LU Innovation System hade de varit tvungna att klippa sig och skaffa sig ett jobb för länge sedan.

Gräsrotsaktivismen och de skattefinansierade stödstrukturerna kan också komplettera varandra. I acceleratorprogrammet Fasttrack Malmö står exempelvis Minc för lokaler och affärsutvecklingskonsulter, Invest in Skåne för hjälp till internationalisering och Almi Invest för reda pengar, medan Malmö Startups agerar bollplank och bidrar med kontakter till ängelinvesterare.

Hittills har de ideellt drivna initiativen dock koncentrerats till Malmö medan Lund fortfarande domineras av väletablerade aktörer som Lund Life Science Incubator, Ideon Innovation och Mobile Heights, för att inte tala om kolossen Lunds universitet och fastighetsjättarna Wihlborgs, Briggen och Vasakronan.

Även Lund tjänar indirekt på att det bubblar och sjuder i regionen, men Malmös ökade attraktivitet riskerar samtidigt att dränera Lund på expansiva innovationsbolag. Att Anima, grundat av en grupp tidigare Sony Mobile-chefer, slagit upp portarna i Västra Hamnen och att bildanalysbolaget Spiideo flyttat från Mobile Heights Center till centrala Malmö borde väcka till eftertanke i Lund.

Som Rapidus berättade i måndags har Mia Rolf värvats till verksamhetschef för det ombildade bolaget Ideon AB, där Wihlborgs, Briggen, Vasakronan och Medicon Village satsar tre miljoner kronor om året på att göra nordöstra Lund till regionens hetaste entreprenörskluster. Det är en diger uppgift när man betänker att den gräsrotsaktivism som just nu är Malmös största trumfkort inte går att köpa, ens för reda pengar.

Kort sagt: Måndagens evenemang Startup Live blev något av ett väckelsemöte för de redan frälsta i entreprenörsbubblan. Samtidigt går det inte […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Nya spelutvecklare i hamn

    Nu är det klart vilka spelutvecklingsföretag som kommer att delta i Haven, startprogrammet som körs av Game Habitat och Minc.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.