torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Analys: Gör det själv-kulturen sopar banan med innovationssystemet

mini_erikKort sagt: Måndagens evenemang Startup Live blev något av ett väckelsemöte för de redan frälsta i entreprenörsbubblan. Samtidigt går det inte att ta miste på kraften i denna gräsrotsaktivism, som på kort tid ryckt ifrån sig initiativet från det offentligt finansierade innovationssystemet.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Yasemin Arhan Modéer, tidigare chef för Anagram Live och vd för Altitude Meetings, tar i vanliga fall hyggligt betalt för sina moderatorsuppdrag. För sin insats på Startup Live i Malmö nöjde hon sig med en applåd och en blomsterkvast från Hampus Jakobsson.

Som TAT-grundare, affärsängel och drivande kraft i såväl entreprenörshuset The Ground som organisationen Malmö Startups fungerar han som förste predikant för den klick av människor där själva entreprenörskapet gått från att vara en sysselsättning till att bli en livsåskådning.

Totalt kom i runda slängar 500 personer, en imponerande siffra för ett helt nytt evenemang. Så är det också något berusande i det ideella engagemanget och gör det själv-andan som ligger bakom. Visst fanns det sponsorer till Startup Live men stora delar av programmet improviserades fram av medlemmar ur publiken och det var tydligt att det inte bara var Yasemin Arhan Modéer som nöjde sig med uppmärksamheten som enda betalning.

Kontrasten lär bli stor till Malmös näringslivsgala nu på måndag, ett jätteevenemang orkestrerat ut i minsta guldglittrande detalj med en budget på runt tre miljoner kronor. Proffsigt, men inte hälften så medryckande.

Startup Live är det hittills största men långt ifrån enda resultatet av den gräsrotsaktivism som just nu frodas i entreprenörsbubblan. Andra exempel är hårdvarukonferensen Hardware Connected i december, Foo Cafés återkommande träffar Startup Dojo, evenemanget Startup Fair som teknologkåren på LTH anordnar i april och det nystartade nätverket Growhbg i Helsingborg. På danska sidan finns föregångaren CPHFTW, som regelbundet lockar över 600 deltagare till sina stormöten.

Trots miljoner i offentliga stödpengar håller det etablerade innovationssystemet alltså på att förlora initiativet till en grupp glada amatörer.

Riktigt så enkelt är det givetvis inte, den bubbla av entreprenörer som engagemanget springer ur får i många fall hela eller delar av sin försörjning tryggad av offentliga källor. Utan inkubatorer som Minc och Ideon Innovation, villkorslån från Almi, bidrag från Vinnova och stöd från Invest in Skåne och LU Innovation System hade de varit tvungna att klippa sig och skaffa sig ett jobb för länge sedan.

Gräsrotsaktivismen och de skattefinansierade stödstrukturerna kan också komplettera varandra. I acceleratorprogrammet Fasttrack Malmö står exempelvis Minc för lokaler och affärsutvecklingskonsulter, Invest in Skåne för hjälp till internationalisering och Almi Invest för reda pengar, medan Malmö Startups agerar bollplank och bidrar med kontakter till ängelinvesterare.

Hittills har de ideellt drivna initiativen dock koncentrerats till Malmö medan Lund fortfarande domineras av väletablerade aktörer som Lund Life Science Incubator, Ideon Innovation och Mobile Heights, för att inte tala om kolossen Lunds universitet och fastighetsjättarna Wihlborgs, Briggen och Vasakronan.

Även Lund tjänar indirekt på att det bubblar och sjuder i regionen, men Malmös ökade attraktivitet riskerar samtidigt att dränera Lund på expansiva innovationsbolag. Att Anima, grundat av en grupp tidigare Sony Mobile-chefer, slagit upp portarna i Västra Hamnen och att bildanalysbolaget Spiideo flyttat från Mobile Heights Center till centrala Malmö borde väcka till eftertanke i Lund.

Som Rapidus berättade i måndags har Mia Rolf värvats till verksamhetschef för det ombildade bolaget Ideon AB, där Wihlborgs, Briggen, Vasakronan och Medicon Village satsar tre miljoner kronor om året på att göra nordöstra Lund till regionens hetaste entreprenörskluster. Det är en diger uppgift när man betänker att den gräsrotsaktivism som just nu är Malmös största trumfkort inte går att köpa, ens för reda pengar.

Kort sagt: Måndagens evenemang Startup Live blev något av ett väckelsemöte för de redan frälsta i entreprenörsbubblan. Samtidigt går det inte […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.