Kort sagt: Terrordåd, flyktingkris och politisk turbulens präglade 2015. Men vad kan vi vänta oss, rent konkret, av det nya året? I dag listar Rapidus några av årets stora nyhetshändelser i Öresundsregionens näringsliv – långt innan de faktiskt har hänt.
Av Erik Olausson, chefredaktör
USA väljer ny president och Petra Mede får återigen nytta av sina språkkunskaper när Eurovisionfinalen avgörs i Stockholm i maj. Men för Öresundsregionen är det helt andra händelser som kommer prägla de närmaste tolv månaderna. För att helt säkert vara ”först med nyheten” har Rapidus tillfälligtvis lagt objektiviteten åt sidan och skådat djupt i kaffesumpen. Här är rubrikerna för 2016:
Ikea snuvas på höghastighetståg
Ikea har de senaste åren fått allt större närvaro i Skåne, med bygget av kontorskomplexet Hubhult i södra Malmö. Men 4.500 jobbar kvar vid huvudkontoret i Älmhult och en stor del av dem dagspendlar från Skåne. Möbeljätten räknar iskallt med att de nya höghastighetstågen ska stanna i Älmhult men går på en nit då statens förhandlare lägger fram sina första förslag på bansträckning i början på februari.
Enligt preliminära beräkningar kostar det åtskilliga miljarder mer att dra höghastighetsbanan via Älmhult och Växjö, istället för via Ljungby och Värnamo. Antalet stopp måste också begränsas om restiden ska kunna hållas under 2,5 timmar mellan Malmö och Stockholm. För de statliga förhandlarna måste det dessutom framstå som ett vågspel att basera en offentlig investering på uppåt 330 miljarder kronor på lokaliseringen av ett enda privat företag, hur stort och anrikt det än må vara.
ID-kontrollerna slopas
2016 är det för en gångs skull inget val i varken Danmark eller Sverige, men dragkampen om ID-kontroller vid gränsen visar att den politiska turbulensen inte tagit semester. Under 2016 slopas dock kontrollerna, inte för att situationen i Syrien förbättras utan för att stängda gränser i resten av Europa minskar trycket på den svenska flyktingmottagningen. Att bygga upp relationerna och samarbetsviljan över sundet igen tar dock flera år till.
Bonnier säljer HD-Sydsvenskan
Det var länge en offentlig hemlighet i branschen att Bonnier letade efter en köpare till Sydsvenskan. Mediejättens försäljning av Børsen för 800 miljoner danska kronor aktualiserar frågan. Vd Thomas Franzén har flaggat för att fler dagstidningar kan säljas ut under 2016 för att finansiera Bonniers digitala satsningar. HD-Sydsvenskan, den enda av de kvarvarande dagstidningarna som inte är baserad i Stockholm, står näst på tur.
Svårigheten blir att hitta en köpare då tidningen de senaste åren brottats med lönsamhetsproblem men troligast är att en stark lokaltidningskoncern tar över, exempelvis Gota Media. Kanske kan också JP/Politikens hus, som just köpt Børsen, tänka sig bli ny ägare. Koncernen är redan representerad i södra Sverige genom gratistidningen Lokaltidningen, som växt explosionsartat till 43 editioner.
Löfven strålar ikapp med synkrotronljuset
Efter sex års byggande (och närmare 150 Rapidusartiklar) inviger statsminister Stefan Löfven miljardanläggningen Max IV i slutet av juni. Under 2016 drar även två andra satsningar igång som på sikt kommer sätta stort avtryck på Brunnshögsområdet. Materials Business Center har just säkrat tolv miljoner kronor för arbetet med att etablera ett entreprenörs- och forskningscenter inom materialvetenskap vägg i vägg med Max IV och ESS. Än mer grandiosa är Lunds universitets planer på en nanoteknikfabrik för testserier, en satsning på flera hundra miljoner.
Active Biotech får respit – ett år till
Det senaste året har varit oerhört tufft för Lundabolaget Active Biotech, där personalstyrkan decimerats efter nedläggningen av det längst gångna projektet inom prostatacancerbehandling. Kvar i portföljen finns främst Laquinimod, en läkemedelskandidat mot multipel skleros och Huntingtons sjukdom. Förra veckan kom studieresultat som kastar skuggor även över utvecklingen av Laquinimod, vilket öppnar för att bolaget kan tvingas skära ner ytterligare och kanske lämna börsen. Men fler studieresultat för Laquinimod väntas inte förrän i mitten av 2017, till dess får det skadeskjutna bolaget tugga vidare.
Försenad lansering blir jackpot för Massive
I mars släpper Ubisoft Massive slutligen ”Tom Clancy’s The Division”. Lanseringen har skjutits upp flera gånger men i slutändan blir fansen inte besvikna på spelet. I Malmö, där lejonparten av de 380 sysselsatta jobbat med storsatsningen, har Massive börjat göra sig av med en del anställda och konsulter då den intensivaste arbetsperioden är över. Men nya projekt väntar i pipelinen och framgångarna för The Division säkrar Massives framtida ställning inom Ubisoft-koncernen.