torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

BoMill dubblar med amerikanska affärer

Etableringen på den nordamerikanska marknaden ledde till en fördubblad omsättning för Bomill, till tio miljoner kronor. Nu väntar förfrågningar från både Sverige och Centraleuropa för Lundabolaget, som har Almi Invest och Industrifonden i ägarlistan.

Bomill har det senaste halvåret aktivt letat nya distributionspartner. Strax före jul undertecknades ett avtal med tjeckiska Pawlica, som blir Bomills distributör i Tjeckien, Slovakien, Polen och Serbien.

Karin_Wehlin– Det innebär att vi får ytterligare täckning i Centraleuropa och i intressanta länder runt Svarta havet. I slutet av månaden har vi våra första kundmöten i området, säger vd Karin Wehlin till Rapidus.

I BoMills teknik används ljus nära infrarött mäta proteininnehållet i spannmålskärnor och därefter sortera dem efter kvalitet. I våras tog bolaget hem sina första kommersiella order på den nordamerikanska marknaden, värda åtta miljoner kronor. Canadian International Grain Institute var en av kunderna, en amerikansk och en kanadensisk kvarn de andra. Innan dess hade ledningen slutit ett treårsavtal med en amerikansk multinationell partner i livsmedelsbranschen, vilket gett vissa milstolpeintäkter under 2015.

Karin Wehlin räknar med en 50-procentig omsättningsökning under 2016 och menar att ledningen ser ett nyväckt intresse från svenska kvarnar och spannmålsodlare.

– Sverige gjorde stora skördar under året, men med lågt proteininnehåll. Jag ser att vår första svenska affär, på en till två maskiner, kan vara i hamn under första halvåret i år. Det skulle vara en fjäder i hatten, även om USA och Kanada är prioriterade marknader för oss, säger Karin Wehlin till Rapidus.

I planerna för 2016 ingår även en nyemission.

– Vi tittar på en intern runda för att öka takten på marknadssidan, men det är inte klart hur stor den blir, säger Karin Wehlin.

BoMill har i dag tolv anställda och ägs av Industrifonden, Almi Invest, utsädesföretaget Syngenta genom Syngenta Ventures samt grundaren Bo Löfqvist.

Jennie Lorentsson

Etableringen på den nordamerikanska marknaden ledde till en fördubblad omsättning för Bomill, till tio miljoner kronor. Nu väntar förfrågningar från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.