tisdag 18 mars 2025

inloggad som

Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

|  
|  

Det tog sin tid. Men till slut var investerarintresset stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

Malmöbolaget Re:meat vill revolutionera matindustrin genom att odla kött. I januari deltog bolagets vd Jacob Schaldemose Peterson vid Rapidus pitchevent i Lund, där bolaget sökte totalt 6 miljoner kronor. Men när rundan stängdes hade de tagit in nästan det dubbla: 11 miljoner kronor.

— Det är härligt, vi lyckades skapa en fomo-effekt (fear of missing out, red). Det satt långt inne, men till slut, säger Gittan Schiöld, som är bolagets CCO och medgrundare.

Det är en namnkunnig investerargrupp som deltagit i rundan, med bland annat 8+ Ventures, Kristofer Forss, som grundat Bastard Burgers, Jon Persson och Erik Rosengren som grundat Söderberg & Partners och Judith Wolst, som grundat SusTechable, samt Skåne Ventures. Dessutom deltog en rad mindre ängelinvesterare.

— Det är så kul, vi har lyckats hitta en härlig mix av kompetenser. De har även bra kontaktnät i branschen och vi behöver etablera strategiska partnerskap i värdekedjan. De som går in nu har ett brett nätverk och kan stötta upp, säger Gittan Schiöld.

Jacob Schaldemose Peterson och Gittan Schiöld.

Hon framhåller att det också handlar om investerarnas inställning till produkten.

— De har tron på att det är det här kommer vi att äta i framtiden, att vi radikalt kommer förändra vårt sätt att äta kött – om vi nu ska äta kött, säger Gittan Schiöld.

En fråga om beredskap

Det går att peka på många klimatfördelar med odlat kött framför traditionell djurhållning. Att odla kött tycks också ligga rätt i tiden när säkerhet och beredskap hamnat högt på dagordningen.

— Det som händer i omvärlden har gjort att klimatfrågan hamnat i skymundan, men matproduktionen är ju en del av beredskapen, så därav lyckas vi fortsätta vara relevanta.

Kapitalet kommer att gå till att bygga en pilotanläggning där odlingen ska ske, där bolaget gärna jämför sin process med ett bryggeri. ”Köttbryggeriet” kommer att byggas i Lund, för att visa för kunderna hur odlingsprocessen går till.

— Våra kunder är ju matproducenterna och vi behöver visa på hur effektiv processen är, och att det funkar, säger Gittan Schiöld.

Med det nya, oväntat stora, kapitalet kan bolaget driva på sin utveckling snabbare, och har också lite längre runway. Men om ett år behöver bolaget fylla på kassan igen. 

— Det blir förhoppningsvis vår sista runda, på kanske runt 20 miljoner kronor. Men vi är supertaggade att få ta nästa steg nu, det ska bli jättespännande, säger Gittan Schiöld.

Julia Fryklund

Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Beamonics breddar målgruppen

    Efter ett framgångsrikt fjolår har Lundabolaget Beamonics fyllt på kassan för att ta nästa steg i tillväxtresan. — Med de här pengarna ska omsättningen öka, säger vd Can Xu till Rapidus.


  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Perfekt pitch hos Rapidus

    Sex bolag stod på tisdagen i startfältet vid Rapidus pitchevent – ett krafttag för att samla både svenskt och danskt riskkapital. Tillsammans söker bolagen uppemot 50 miljoner kronor för att skala upp sin verksamhet.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.