onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Analys: Trist final på TAT-eran – men fortsättning följer

mini_erikKort sagt: Blackberrys nedläggning i Malmö innebär ett ytterst tråkigt slut på den skånska framgångssagan The Astonishing Tribe. Men pengarna, människorna och bolagen som sprungit ur entreprenörsbygget och storaffären 2010 har spridit sig på en rad håll i det skånska näringslivet.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Det är onekligen en tuff tid för Skånes mobilkluster. I måndags kom facket och Sony Mobile-ledningen slutligen överrens om att 575 fast anställda och 400 konsulter ska lämna bolaget. Och förra veckan kunde Rapidus berätta att kanadensiska Blackberrys nedläggning i Sverige gått i en rasande takt. I fredags fick nästan hela personalstyrkan på drygt 150 anställda i Malmö och Göteborg gå hem.

Nedläggningen innebär slutet på en av de flitigast citerade succéhistorierna inom skånskt entreprenörskap. Grundat 2002 växte The Astonishing Tribe till drygt 170 anställda och en omsättning på 160 miljoner kronor, med relativt lite inskjutet riskkapital. TAT:s teknik för resurssnåla användargränssnitt fanns installerad i en halv miljard telefoner när Blackberry som världens näst största smartphone-tillverkare köper upp bolaget 2010 för cirka 830 miljoner kronor.

Allt det är historia nu. Blackberrys marknadsandel har sjunkit till 0,5 procent och nedläggningen i Sverige är ett faktum. Men en sådan historia kan inte undgå att sätta sina spår. Spår som åtminstone lovar någon form av fortsättning efter att mobiljätten släckt ljuset på kontoret på Torggatan i Malmö.

Pengarna

TAT:s största enskilda ägare vid uppköpet 2010 var skånska finansmannen Jan Barchan, som kvitterade ut närmare en kvarts miljard kronor i affären. Dessutom får han och TAT:s tidigare styrelseordförande Johan Lenander ännu intäkter från de licensaffärer med olika mobiltillverkare som fanns vid uppköpet. Efter TAT-affären har Jan Barchan bland annat satsat pengar i numera nedlagda Popgiro, engagerat sig i Uppstart Malmö och sålt Malmöbolaget ConnectBlue till schweiziska U-blox. Han är även storägare i Nok9 i Malmö, tidigare AudioDev.

TAT:s sex grundare fick runt 70 miljoner kronor var i affären. Paul Blomdahl har flyttat till USA för att bli manusförfattare och Ludvig Linge är numera affärsängel i Stockholm, men de övriga fyra är fortfarande aktiva i Skåne. Karl-Anders Johansson har bland annat investerat i teknikbolaget Modcam i Lund medan Per Grimberg blivit delägare i Barista och nyligen startat ett eget möbelsnickeri.

Mest publik är Hampus Jakobsson, som gått in som affärsängel i över 40 bolag, varav 17 i Öresundsregionen. Bland satsningarna finns allt från konkursade Qnekt till HittaHem, Planeto och Trialbee, som just fått in 40 miljoner kronor i riskkapital. Hampus Jakobsson är också grundare till Brisk, där även TAT-grundaren Mikael Tellhed är aktiv.

Nyckelpersonerna

Charlotta Falvin har efter vd-posten på TAT satsat på en karriär som styrelseproffs. I dag är hon bland annat ordförande för Ideon och LTH samt ledamot i Axis och Doro.

Jonas Norberg, Blackberrys kontorschef i Malmö fram till 2013, har i dag ett interimuppdrag som chef inom Axis utvecklingsavdelning.

Bland övriga nyckelpersoner finns Fredrik Ademar, tidigare teknikchef på TAT som nu har en ledande befattning inom Sony Mobiles mjukvaruutveckling och Dan Gärdenfors, som varit inblandad i de framgångsrika kickstarter-kampanjerna för Form och Mionix.

Avknoppningarna

Illusion Labs, grundat av TAT-avhopparna Andreas Alptun och Carl Loodberg, har sedan starten 2007 vunnit stora framgångar med sina appspel. Bolaget har i dag ett tiotal anställda och en omsättning 2014 på 28 miljoner kronor. Rörelseresultatet blev 13 miljoner.

Topp Design grundades 2013 av sju tidigare utvecklare och designers med lång erfarenhet från TAT och Blackberry. I dag har Topp Design 22 anställda med kunder som Samsung och Miele. Byrån har även rönt viss uppmärksamhet med Noodl, ett mjukvaruverktyg för att snabbt kunna ta fram prototyper på användargränssnitt. I senaste bokslutet, som täcker 15 månader, redovisar bolaget en omsättning på 30 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 12 miljoner.

Personalen

Stora delar av den drygt 90 man starka personalstyrkan i Malmö har varit med sedan TAT-tiden. Även om neddragningarna på Ericsson och Sony Mobile gör arbetsmarknaden ovanligt tuff för telekomkompetens just nu handlar det om högt kvalificerade utvecklare som utan större problem kommer sugas upp av övriga näringslivet, åtminstone på lite sikt. En del tar säkert chansen att starta egna entreprenörsbyggen − men den historien har bara börjat.

Kort sagt: Blackberrys nedläggning i Malmö innebär ett ytterst tråkigt slut på den skånska framgångssagan The Astonishing Tribe. Men pengarna, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.


  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.