söndag 24 november 2024

inloggad som

Analys: Trist final på TAT-eran – men fortsättning följer

mini_erikKort sagt: Blackberrys nedläggning i Malmö innebär ett ytterst tråkigt slut på den skånska framgångssagan The Astonishing Tribe. Men pengarna, människorna och bolagen som sprungit ur entreprenörsbygget och storaffären 2010 har spridit sig på en rad håll i det skånska näringslivet.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Det är onekligen en tuff tid för Skånes mobilkluster. I måndags kom facket och Sony Mobile-ledningen slutligen överrens om att 575 fast anställda och 400 konsulter ska lämna bolaget. Och förra veckan kunde Rapidus berätta att kanadensiska Blackberrys nedläggning i Sverige gått i en rasande takt. I fredags fick nästan hela personalstyrkan på drygt 150 anställda i Malmö och Göteborg gå hem.

Nedläggningen innebär slutet på en av de flitigast citerade succéhistorierna inom skånskt entreprenörskap. Grundat 2002 växte The Astonishing Tribe till drygt 170 anställda och en omsättning på 160 miljoner kronor, med relativt lite inskjutet riskkapital. TAT:s teknik för resurssnåla användargränssnitt fanns installerad i en halv miljard telefoner när Blackberry som världens näst största smartphone-tillverkare köper upp bolaget 2010 för cirka 830 miljoner kronor.

Allt det är historia nu. Blackberrys marknadsandel har sjunkit till 0,5 procent och nedläggningen i Sverige är ett faktum. Men en sådan historia kan inte undgå att sätta sina spår. Spår som åtminstone lovar någon form av fortsättning efter att mobiljätten släckt ljuset på kontoret på Torggatan i Malmö.

Pengarna

TAT:s största enskilda ägare vid uppköpet 2010 var skånska finansmannen Jan Barchan, som kvitterade ut närmare en kvarts miljard kronor i affären. Dessutom får han och TAT:s tidigare styrelseordförande Johan Lenander ännu intäkter från de licensaffärer med olika mobiltillverkare som fanns vid uppköpet. Efter TAT-affären har Jan Barchan bland annat satsat pengar i numera nedlagda Popgiro, engagerat sig i Uppstart Malmö och sålt Malmöbolaget ConnectBlue till schweiziska U-blox. Han är även storägare i Nok9 i Malmö, tidigare AudioDev.

TAT:s sex grundare fick runt 70 miljoner kronor var i affären. Paul Blomdahl har flyttat till USA för att bli manusförfattare och Ludvig Linge är numera affärsängel i Stockholm, men de övriga fyra är fortfarande aktiva i Skåne. Karl-Anders Johansson har bland annat investerat i teknikbolaget Modcam i Lund medan Per Grimberg blivit delägare i Barista och nyligen startat ett eget möbelsnickeri.

Mest publik är Hampus Jakobsson, som gått in som affärsängel i över 40 bolag, varav 17 i Öresundsregionen. Bland satsningarna finns allt från konkursade Qnekt till HittaHem, Planeto och Trialbee, som just fått in 40 miljoner kronor i riskkapital. Hampus Jakobsson är också grundare till Brisk, där även TAT-grundaren Mikael Tellhed är aktiv.

Nyckelpersonerna

Charlotta Falvin har efter vd-posten på TAT satsat på en karriär som styrelseproffs. I dag är hon bland annat ordförande för Ideon och LTH samt ledamot i Axis och Doro.

Jonas Norberg, Blackberrys kontorschef i Malmö fram till 2013, har i dag ett interimuppdrag som chef inom Axis utvecklingsavdelning.

Bland övriga nyckelpersoner finns Fredrik Ademar, tidigare teknikchef på TAT som nu har en ledande befattning inom Sony Mobiles mjukvaruutveckling och Dan Gärdenfors, som varit inblandad i de framgångsrika kickstarter-kampanjerna för Form och Mionix.

Avknoppningarna

Illusion Labs, grundat av TAT-avhopparna Andreas Alptun och Carl Loodberg, har sedan starten 2007 vunnit stora framgångar med sina appspel. Bolaget har i dag ett tiotal anställda och en omsättning 2014 på 28 miljoner kronor. Rörelseresultatet blev 13 miljoner.

Topp Design grundades 2013 av sju tidigare utvecklare och designers med lång erfarenhet från TAT och Blackberry. I dag har Topp Design 22 anställda med kunder som Samsung och Miele. Byrån har även rönt viss uppmärksamhet med Noodl, ett mjukvaruverktyg för att snabbt kunna ta fram prototyper på användargränssnitt. I senaste bokslutet, som täcker 15 månader, redovisar bolaget en omsättning på 30 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 12 miljoner.

Personalen

Stora delar av den drygt 90 man starka personalstyrkan i Malmö har varit med sedan TAT-tiden. Även om neddragningarna på Ericsson och Sony Mobile gör arbetsmarknaden ovanligt tuff för telekomkompetens just nu handlar det om högt kvalificerade utvecklare som utan större problem kommer sugas upp av övriga näringslivet, åtminstone på lite sikt. En del tar säkert chansen att starta egna entreprenörsbyggen − men den historien har bara börjat.

Kort sagt: Blackberrys nedläggning i Malmö innebär ett ytterst tråkigt slut på den skånska framgångssagan The Astonishing Tribe. Men pengarna, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.