fredag 16 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Analys: Trist final på TAT-eran – men fortsättning följer

mini_erikKort sagt: Blackberrys nedläggning i Malmö innebär ett ytterst tråkigt slut på den skånska framgångssagan The Astonishing Tribe. Men pengarna, människorna och bolagen som sprungit ur entreprenörsbygget och storaffären 2010 har spridit sig på en rad håll i det skånska näringslivet.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Det är onekligen en tuff tid för Skånes mobilkluster. I måndags kom facket och Sony Mobile-ledningen slutligen överrens om att 575 fast anställda och 400 konsulter ska lämna bolaget. Och förra veckan kunde Rapidus berätta att kanadensiska Blackberrys nedläggning i Sverige gått i en rasande takt. I fredags fick nästan hela personalstyrkan på drygt 150 anställda i Malmö och Göteborg gå hem.

Nedläggningen innebär slutet på en av de flitigast citerade succéhistorierna inom skånskt entreprenörskap. Grundat 2002 växte The Astonishing Tribe till drygt 170 anställda och en omsättning på 160 miljoner kronor, med relativt lite inskjutet riskkapital. TAT:s teknik för resurssnåla användargränssnitt fanns installerad i en halv miljard telefoner när Blackberry som världens näst största smartphone-tillverkare köper upp bolaget 2010 för cirka 830 miljoner kronor.

Allt det är historia nu. Blackberrys marknadsandel har sjunkit till 0,5 procent och nedläggningen i Sverige är ett faktum. Men en sådan historia kan inte undgå att sätta sina spår. Spår som åtminstone lovar någon form av fortsättning efter att mobiljätten släckt ljuset på kontoret på Torggatan i Malmö.

Pengarna

TAT:s största enskilda ägare vid uppköpet 2010 var skånska finansmannen Jan Barchan, som kvitterade ut närmare en kvarts miljard kronor i affären. Dessutom får han och TAT:s tidigare styrelseordförande Johan Lenander ännu intäkter från de licensaffärer med olika mobiltillverkare som fanns vid uppköpet. Efter TAT-affären har Jan Barchan bland annat satsat pengar i numera nedlagda Popgiro, engagerat sig i Uppstart Malmö och sålt Malmöbolaget ConnectBlue till schweiziska U-blox. Han är även storägare i Nok9 i Malmö, tidigare AudioDev.

TAT:s sex grundare fick runt 70 miljoner kronor var i affären. Paul Blomdahl har flyttat till USA för att bli manusförfattare och Ludvig Linge är numera affärsängel i Stockholm, men de övriga fyra är fortfarande aktiva i Skåne. Karl-Anders Johansson har bland annat investerat i teknikbolaget Modcam i Lund medan Per Grimberg blivit delägare i Barista och nyligen startat ett eget möbelsnickeri.

Mest publik är Hampus Jakobsson, som gått in som affärsängel i över 40 bolag, varav 17 i Öresundsregionen. Bland satsningarna finns allt från konkursade Qnekt till HittaHem, Planeto och Trialbee, som just fått in 40 miljoner kronor i riskkapital. Hampus Jakobsson är också grundare till Brisk, där även TAT-grundaren Mikael Tellhed är aktiv.

Nyckelpersonerna

Charlotta Falvin har efter vd-posten på TAT satsat på en karriär som styrelseproffs. I dag är hon bland annat ordförande för Ideon och LTH samt ledamot i Axis och Doro.

Jonas Norberg, Blackberrys kontorschef i Malmö fram till 2013, har i dag ett interimuppdrag som chef inom Axis utvecklingsavdelning.

Bland övriga nyckelpersoner finns Fredrik Ademar, tidigare teknikchef på TAT som nu har en ledande befattning inom Sony Mobiles mjukvaruutveckling och Dan Gärdenfors, som varit inblandad i de framgångsrika kickstarter-kampanjerna för Form och Mionix.

Avknoppningarna

Illusion Labs, grundat av TAT-avhopparna Andreas Alptun och Carl Loodberg, har sedan starten 2007 vunnit stora framgångar med sina appspel. Bolaget har i dag ett tiotal anställda och en omsättning 2014 på 28 miljoner kronor. Rörelseresultatet blev 13 miljoner.

Topp Design grundades 2013 av sju tidigare utvecklare och designers med lång erfarenhet från TAT och Blackberry. I dag har Topp Design 22 anställda med kunder som Samsung och Miele. Byrån har även rönt viss uppmärksamhet med Noodl, ett mjukvaruverktyg för att snabbt kunna ta fram prototyper på användargränssnitt. I senaste bokslutet, som täcker 15 månader, redovisar bolaget en omsättning på 30 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 12 miljoner.

Personalen

Stora delar av den drygt 90 man starka personalstyrkan i Malmö har varit med sedan TAT-tiden. Även om neddragningarna på Ericsson och Sony Mobile gör arbetsmarknaden ovanligt tuff för telekomkompetens just nu handlar det om högt kvalificerade utvecklare som utan större problem kommer sugas upp av övriga näringslivet, åtminstone på lite sikt. En del tar säkert chansen att starta egna entreprenörsbyggen − men den historien har bara börjat.

Kort sagt: Blackberrys nedläggning i Malmö innebär ett ytterst tråkigt slut på den skånska framgångssagan The Astonishing Tribe. Men pengarna, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Beammwave – risk vänds från ned till upp

    Mobilteknikbolaget Beammwaves aktiekurs har lyft ordentligt den senaste tiden efter att intresset för bolagets teknologi ökat. Nu handlar det ”bara” […]

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Elva11 får ny storägare

    Konsultbolaget Elva11, med grundaren och vd Jim Roslund i spetsen, säkrar 20 miljoner kronor i en investering från ett Dubaibaserat investmentbolag som blir ny storägare och även tar en styrelseplats.

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Iconovo skär ned

    Inhalatorföretaget Iconovo i Lund säger upp 40 procent av personalen. Samtidigt aviseras en nyemission. – Det är tuffa tider, vi måste fokusera och prioritera, säger vd Johan Wäborg.