måndag 26 februari 2024

inloggad som

Analys: Trist final på TAT-eran – men fortsättning följer

mini_erikKort sagt: Blackberrys nedläggning i Malmö innebär ett ytterst tråkigt slut på den skånska framgångssagan The Astonishing Tribe. Men pengarna, människorna och bolagen som sprungit ur entreprenörsbygget och storaffären 2010 har spridit sig på en rad håll i det skånska näringslivet.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Det är onekligen en tuff tid för Skånes mobilkluster. I måndags kom facket och Sony Mobile-ledningen slutligen överrens om att 575 fast anställda och 400 konsulter ska lämna bolaget. Och förra veckan kunde Rapidus berätta att kanadensiska Blackberrys nedläggning i Sverige gått i en rasande takt. I fredags fick nästan hela personalstyrkan på drygt 150 anställda i Malmö och Göteborg gå hem.

Nedläggningen innebär slutet på en av de flitigast citerade succéhistorierna inom skånskt entreprenörskap. Grundat 2002 växte The Astonishing Tribe till drygt 170 anställda och en omsättning på 160 miljoner kronor, med relativt lite inskjutet riskkapital. TAT:s teknik för resurssnåla användargränssnitt fanns installerad i en halv miljard telefoner när Blackberry som världens näst största smartphone-tillverkare köper upp bolaget 2010 för cirka 830 miljoner kronor.

Allt det är historia nu. Blackberrys marknadsandel har sjunkit till 0,5 procent och nedläggningen i Sverige är ett faktum. Men en sådan historia kan inte undgå att sätta sina spår. Spår som åtminstone lovar någon form av fortsättning efter att mobiljätten släckt ljuset på kontoret på Torggatan i Malmö.

Pengarna

TAT:s största enskilda ägare vid uppköpet 2010 var skånska finansmannen Jan Barchan, som kvitterade ut närmare en kvarts miljard kronor i affären. Dessutom får han och TAT:s tidigare styrelseordförande Johan Lenander ännu intäkter från de licensaffärer med olika mobiltillverkare som fanns vid uppköpet. Efter TAT-affären har Jan Barchan bland annat satsat pengar i numera nedlagda Popgiro, engagerat sig i Uppstart Malmö och sålt Malmöbolaget ConnectBlue till schweiziska U-blox. Han är även storägare i Nok9 i Malmö, tidigare AudioDev.

TAT:s sex grundare fick runt 70 miljoner kronor var i affären. Paul Blomdahl har flyttat till USA för att bli manusförfattare och Ludvig Linge är numera affärsängel i Stockholm, men de övriga fyra är fortfarande aktiva i Skåne. Karl-Anders Johansson har bland annat investerat i teknikbolaget Modcam i Lund medan Per Grimberg blivit delägare i Barista och nyligen startat ett eget möbelsnickeri.

Mest publik är Hampus Jakobsson, som gått in som affärsängel i över 40 bolag, varav 17 i Öresundsregionen. Bland satsningarna finns allt från konkursade Qnekt till HittaHem, Planeto och Trialbee, som just fått in 40 miljoner kronor i riskkapital. Hampus Jakobsson är också grundare till Brisk, där även TAT-grundaren Mikael Tellhed är aktiv.

Nyckelpersonerna

Charlotta Falvin har efter vd-posten på TAT satsat på en karriär som styrelseproffs. I dag är hon bland annat ordförande för Ideon och LTH samt ledamot i Axis och Doro.

Jonas Norberg, Blackberrys kontorschef i Malmö fram till 2013, har i dag ett interimuppdrag som chef inom Axis utvecklingsavdelning.

Bland övriga nyckelpersoner finns Fredrik Ademar, tidigare teknikchef på TAT som nu har en ledande befattning inom Sony Mobiles mjukvaruutveckling och Dan Gärdenfors, som varit inblandad i de framgångsrika kickstarter-kampanjerna för Form och Mionix.

Avknoppningarna

Illusion Labs, grundat av TAT-avhopparna Andreas Alptun och Carl Loodberg, har sedan starten 2007 vunnit stora framgångar med sina appspel. Bolaget har i dag ett tiotal anställda och en omsättning 2014 på 28 miljoner kronor. Rörelseresultatet blev 13 miljoner.

Topp Design grundades 2013 av sju tidigare utvecklare och designers med lång erfarenhet från TAT och Blackberry. I dag har Topp Design 22 anställda med kunder som Samsung och Miele. Byrån har även rönt viss uppmärksamhet med Noodl, ett mjukvaruverktyg för att snabbt kunna ta fram prototyper på användargränssnitt. I senaste bokslutet, som täcker 15 månader, redovisar bolaget en omsättning på 30 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 12 miljoner.

Personalen

Stora delar av den drygt 90 man starka personalstyrkan i Malmö har varit med sedan TAT-tiden. Även om neddragningarna på Ericsson och Sony Mobile gör arbetsmarknaden ovanligt tuff för telekomkompetens just nu handlar det om högt kvalificerade utvecklare som utan större problem kommer sugas upp av övriga näringslivet, åtminstone på lite sikt. En del tar säkert chansen att starta egna entreprenörsbyggen − men den historien har bara börjat.

Kort sagt: Blackberrys nedläggning i Malmö innebär ett ytterst tråkigt slut på den skånska framgångssagan The Astonishing Tribe. Men pengarna, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv


 • Rapidus lanserar podd
https://open.spotify.com/show/6ZJbqTBYY3pDjZyTr7g1qt?si=18efd5d16e134096

Krönikor


Från våra event

Samarbetspartners

Zacco
Sparbanken Skåne
Lindahl