fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Vinddriven gatlykta på väg mot marknaden

Första fasen av arbetet med en danskutvecklad gatlykta som är självförsörjande på energi tar slut i december. Kommersiella förberedelser är i full gång då inblandade företag och forskare från Danmarks Tekniske Universitet gör sig klara för nästa steg, som inkluderar fördelning av teknikrättigheter och bildandet av ett kommersiellt bolag. Under våren 2014 hoppas konsortiet bakom sätta upp minst nio prototyper av gatlyktan, som försetts med solceller och ett vindkraftverk i miniformat på toppen.

Fas ett har kostat 5,2 miljoner danska kronor, för fas två finns en ansökan på 18 miljoner danska kronor hos danska Energiföretagens stödprogram Elforsk samt Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram.

— Inom två år räknar vi med att ha massproduktion av gatlyktan, säger projektledare Per Boesgaard från cleantech-samarbetet Gate 21.

Internationella investerare från bland annat England, Sydafrika och Karibien är också intresserade att få prototyper av gatlyktan. Projektgruppen ser därför optimistiskt på att få de flesta av de 18 miljoner som är sökta.

Arkitektfirman Henning Larsen Architects, känd från bland annat Köpenhamns Opera, har designat gatlyktan i samarbete med DTU, Philips Lighting A/S, DONG Energy, Alfred Priess A/S samt Köpenhamns kommun, Albertslunds kommun och Egedal kommun.

DTU har de senaste åren testat gatlyktan, vilken är självförsörjande på energi. Överskottet lagras i ett batteri som kan leverera elektricitet till lampan då solen inte skiner och vinden inte blåser. Gatlyktan är speciellt intressant att använda där det är dyrt att gräva ner elkablar.

Som jämförelse kan nämnas att en enda normal gatlykta i dag använder 690 kWh om året, vilket motsvarar 17 procent av en typisk dansk familjs årliga elförbrukning i ett radhus. Projektet kallas ”CopenHybrid – CO2-neutral byrumsarmatur”.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Första fasen av arbetet med en danskutvecklad gatlykta som är självförsörjande på energi tar slut i december. Kommersiella förberedelser är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.

  • Elonroad: Tråkigt men ingen katastrof

    I en pinfärsk rapport till Regeringen har Trafikverket slagit fast att Sverige inte bör planera för en större utbyggnad av elvägar, där fordon laddas medan de kör. Elonroads vd Karin Ebbinghaus tar det med ro.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.