onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Sony Mobile-avhoppare utvecklar mobil energistyrning

På mindre än ett halvår har SenseNode gått från idé till genomförande och affärer. Efter några pilotprojekt har den tidigare Sony Mobile-medarbetaren Mikael Lennström sålt in sitt energiövervakningssystem till två stora kunder.

När Sony Mobile beslutade att flytta delar av verksamheten från Lund till Kina och Japan valde Mikael Lennström att gå vidare och starta eget, med företagsinkubatorn Linc i Landskrona som bas. I februari grundade han SenseNode, ett bolag som säljer och utvecklar ett trådlöst system för att övervaka och effektivisera energiförbrukning.

Lennström med kollegor har utvecklat ett systemverktyg som gör det möjligt att via mobilen granska och styra allt från att strömmen till kaffebryggaren är på, till energiförbrukningen på hela industriområden.

Före sommaren tog företaget hem två större affärer. En var med Helsingborgs Stad, som upphandlade en kartläggning av energiförbrukningen av ett industriområde i hamnen.

— Delar av området och lokalerna är från 1800-talet och elen har dragits om och ändrats i omgångar. I dag vet ingen vilket företag och vilken okal som får ström från vilka faser. Med vår teknik kan vi spåra strömmen, och sedan mäta hur mycket respektive hyresgäst förbrukar, säger Mikael Lennström.

Den andra upphandlingen som SenseNode tagit hem är tillsammans med GC-gruppen i Landskrona och Nepab, ett liknande jobb som i industriområdet, men denna gång för varvet Öresund Drydocks, och i större skala eftersom även ett energilarmsystem ingår.

I dagsläget ägs SenseNode av Mikael Lennström, men han räknar med att ytterligare tre till fyra lika stora delägare finns med i bolaget efter nyår.

Jennie Lorentsson

På mindre än ett halvår har SenseNode gått från idé till genomförande och affärer. Efter några pilotprojekt har den tidigare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • Bimobject på förvärvsoffensiv

    Bimobject köper Malmöbolagen Green Metrica och Lumea AI Plattform, som båda är inriktade på artificiell intelligens. Bygginformationsbolaget redovisar också siffror för årets första kvartal, som visar att vd-karusellen blivit en kostsam historia.

  • Dan Olofsson köper Qgroup

    Qgroup skrotar börsplanerna. I stället köps IT-konsultkoncernen upp av Danir-kontrollerade Nexer Group. – Det här blir än mycket bättre lösning än att gå till börsen, säger Qgroups vd Jon Carvell.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.