onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Sony Mobile-avhoppare utvecklar mobil energistyrning

På mindre än ett halvår har SenseNode gått från idé till genomförande och affärer. Efter några pilotprojekt har den tidigare Sony Mobile-medarbetaren Mikael Lennström sålt in sitt energiövervakningssystem till två stora kunder.

När Sony Mobile beslutade att flytta delar av verksamheten från Lund till Kina och Japan valde Mikael Lennström att gå vidare och starta eget, med företagsinkubatorn Linc i Landskrona som bas. I februari grundade han SenseNode, ett bolag som säljer och utvecklar ett trådlöst system för att övervaka och effektivisera energiförbrukning.

Lennström med kollegor har utvecklat ett systemverktyg som gör det möjligt att via mobilen granska och styra allt från att strömmen till kaffebryggaren är på, till energiförbrukningen på hela industriområden.

Före sommaren tog företaget hem två större affärer. En var med Helsingborgs Stad, som upphandlade en kartläggning av energiförbrukningen av ett industriområde i hamnen.

— Delar av området och lokalerna är från 1800-talet och elen har dragits om och ändrats i omgångar. I dag vet ingen vilket företag och vilken okal som får ström från vilka faser. Med vår teknik kan vi spåra strömmen, och sedan mäta hur mycket respektive hyresgäst förbrukar, säger Mikael Lennström.

Den andra upphandlingen som SenseNode tagit hem är tillsammans med GC-gruppen i Landskrona och Nepab, ett liknande jobb som i industriområdet, men denna gång för varvet Öresund Drydocks, och i större skala eftersom även ett energilarmsystem ingår.

I dagsläget ägs SenseNode av Mikael Lennström, men han räknar med att ytterligare tre till fyra lika stora delägare finns med i bolaget efter nyår.

Jennie Lorentsson

På mindre än ett halvår har SenseNode gått från idé till genomförande och affärer. Efter några pilotprojekt har den tidigare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.