torsdag 17 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skarpt läge för AnoxKaldnes bioplast

|  , , ,
|  ,

Efter att i 25 år utvecklat och sålt processer för avloppsrening till kommuner och industrier tar Lundaföretaget AnoxKaldnes nästa utvecklingssteg. Bolaget står inför en kommersialisering av sin patenterade process för att utvinna bioplast ur avloppsvatten.

— Tekniken är ny på vattenreningssidan, säger grundaren Thomas Welander till Rapidus.

Han var med och startade utvecklingsbolaget Anox i mitten av åttiotalet som en avknoppning från forskning vid Lunds tekniska högskola.

Det finns liknande processer som också utnyttjar naturliga bakterier för att göra biopolymerer, men som använder speciellt uppbyggda anläggningar och näringslösningar baserade på odlade grödor. Fördelarna med AnoxKaldnes teknik är att bakterierna utnyttjar föroreningarna som finns i avloppsströmmar ut från exempelvis massafabriker, samtidigt som vattnet renas.

Under processen omvandlar bakterierna materialet till bland annat biopolymerer som de lagrar som energireserv.
Bakterieslammet som bildas består till mer än hälften av biopolymeren. Beroende på bearbetning kan den användas till allt från plastpåsar till plastburkar och blir även biologiskt nedbrytbar.

Efter två års pilotkörningar i Eslöv och Bryssel på industriellt och kommunalt avlopp siktar AnoxKaldnes nu på att få igång produktion i kommersiell skala. Thomas Welander tror att en produktionsanläggning är i drift någon gång under 2014-2015 men kan inte berätta vilka kunder och samarbetspartner som är aktuella.

— Vi samtalar bland annat med flera olika industrier. Optimalt skulle vi arbeta med en partner där lämpligt avloppsvatten kan kombineras med lämplig tillverkning, exempelvis en massaindustri som gör förpackningsmaterial där plasten kan användas, säger han.

AnoxKaldnes har sålt processer inom avloppsrening med egna tekniker i flera år, och gick 2002 ihop med norska Kaldnes. 2007 köptes bolaget av franska industrikonglomeratet Veolia. Lundaenheten har sedan dess fått en allt större roll som utvecklingscenter och står för mycket av processdesignen åt koncernens andra vattenreningsbolag. I Lund har antalet anställda ökat till 48 personer, och ett nytt kontorshus ska stå klart i höst.

2011 omsatte AnoxKaldnes 134 miljoner kronor, med ett resultat på nio miljoner. Vd är Jacob Bruus. Veolia Water solutions and technologies, där AnoxKaldnes ingår, hade nära 11.000 anställda i ett femtiotal länder och 2,3 miljarder euro i omsättning.

Elisabet Ottosson

Efter att i 25 år utvecklat och sålt processer för avloppsrening till kommuner och industrier tar Lundaföretaget AnoxKaldnes nästa utvecklingssteg. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.