torsdag 21 november 2024

inloggad som

Här är Skånes danska makthavare…

Livsmedel och logistik dominerar stort i Rapidus kartläggning av danskar som är aktiva i det skånska näringslivet. Vi listar de tyngsta namnen som har tagit steget över sundet.

Arbetskraftens rörelse över Öresundsbron bevakas noga med återkommande rapporter och pendlarstatistik. Men hur står det till med den danska närvaron i de skånska styrelserummen? Rapidus har tittar närmare på vilka de danska makthavarna i skånska näringslivet är och inom vilka sektorer de verkar. Urvalet är företag och koncerner, med över hundra anställda, som har sitt säte i Skåne.

Den stora danska livsmedelsindustrin är sektorn som gör störst avtryck i Skåne. I börsnoterade AarhusKarlshamn har Carl Bek-Nielsen en styrelseplats. Där håller Melker Schörling i klubban och nyligen tog Carl Bek-Nielsen även en position i styrelsen för Schörlings investmentbolag Melker Schörling AB. Bland hans övriga uppdrag syns ordförandeskapet i danska investmentbolaget United International Enterprises.

På Pågen är det vd Tørk Furhauge som nu ska banta verksamheten och i köttbranschen har Ellco Food i Klippan och Team Ugglarp i Hörby danskar i styrelsen. Sedan 2006 driver Lantmännen och Dansk Landbrugs Grovvareselskab det samägda Scandinavian Farmers med säte i Malmö.

danska_styrelsemedlemmar v4

Det andra affärsområdet som utmärker sig är logistiksektorn. Danska transportjätten DSV har vd:n Jens Bjørn Andersen som ordförande i sitt svenska dotterbolag. På transportbolaget Freja i Helsingborg är det grundaren Jørgen J. Hansen som är ordförande och i Copenhagen Malmö Port speglar styrelsen ägarbilden med representanter från båda sidor sundet. I sargade DSB:s svenska dotterbolag är det koncernens ekonomichef Jacob Kjær som håller i klubban.

Även om det är inom livsmedel- och logistikindustrin som danskarna är mest frekventa finns det ett par tunga representanter bland industriföretagen. I börsbolaget G & L Beijer sitter sedan många år storägaren Peter Jessen Jürgensen som ordförande. Hans holdingbolag äger också plasttillverkaren Labotek Nordic i Skurup.

Även Lindab hade länge en dansk ordförande i Svend Holst-Nielsen, men han lämnade posten för ett par år sedan. Helt utan dansk representation i styrelserummet står Lindab ändå inte då Birgit Nørgaard, med bakgrund som vd på danska Grontmij, finns bland ledamöterna. Förutom uppdraget på Lindab är hon bland annat ordförande i danska konsultfirman NNE Pharmaplan och sitter i styrelsen för Danish Growth Capital.

Joel Lyth

Livsmedel och logistik dominerar stort i Rapidus kartläggning av danskar som är aktiva i det skånska näringslivet. Vi listar de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.