fredag 26 april 2024

inloggad som

Här är Skånes danska makthavare…

Livsmedel och logistik dominerar stort i Rapidus kartläggning av danskar som är aktiva i det skånska näringslivet. Vi listar de tyngsta namnen som har tagit steget över sundet.

Arbetskraftens rörelse över Öresundsbron bevakas noga med återkommande rapporter och pendlarstatistik. Men hur står det till med den danska närvaron i de skånska styrelserummen? Rapidus har tittar närmare på vilka de danska makthavarna i skånska näringslivet är och inom vilka sektorer de verkar. Urvalet är företag och koncerner, med över hundra anställda, som har sitt säte i Skåne.

Den stora danska livsmedelsindustrin är sektorn som gör störst avtryck i Skåne. I börsnoterade AarhusKarlshamn har Carl Bek-Nielsen en styrelseplats. Där håller Melker Schörling i klubban och nyligen tog Carl Bek-Nielsen även en position i styrelsen för Schörlings investmentbolag Melker Schörling AB. Bland hans övriga uppdrag syns ordförandeskapet i danska investmentbolaget United International Enterprises.

På Pågen är det vd Tørk Furhauge som nu ska banta verksamheten och i köttbranschen har Ellco Food i Klippan och Team Ugglarp i Hörby danskar i styrelsen. Sedan 2006 driver Lantmännen och Dansk Landbrugs Grovvareselskab det samägda Scandinavian Farmers med säte i Malmö.

danska_styrelsemedlemmar v4

Det andra affärsområdet som utmärker sig är logistiksektorn. Danska transportjätten DSV har vd:n Jens Bjørn Andersen som ordförande i sitt svenska dotterbolag. På transportbolaget Freja i Helsingborg är det grundaren Jørgen J. Hansen som är ordförande och i Copenhagen Malmö Port speglar styrelsen ägarbilden med representanter från båda sidor sundet. I sargade DSB:s svenska dotterbolag är det koncernens ekonomichef Jacob Kjær som håller i klubban.

Även om det är inom livsmedel- och logistikindustrin som danskarna är mest frekventa finns det ett par tunga representanter bland industriföretagen. I börsbolaget G & L Beijer sitter sedan många år storägaren Peter Jessen Jürgensen som ordförande. Hans holdingbolag äger också plasttillverkaren Labotek Nordic i Skurup.

Även Lindab hade länge en dansk ordförande i Svend Holst-Nielsen, men han lämnade posten för ett par år sedan. Helt utan dansk representation i styrelserummet står Lindab ändå inte då Birgit Nørgaard, med bakgrund som vd på danska Grontmij, finns bland ledamöterna. Förutom uppdraget på Lindab är hon bland annat ordförande i danska konsultfirman NNE Pharmaplan och sitter i styrelsen för Danish Growth Capital.

Joel Lyth

Livsmedel och logistik dominerar stort i Rapidus kartläggning av danskar som är aktiva i det skånska näringslivet. Vi listar de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.